Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Tietokoneen alasajo

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
5 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 7/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Tietokone ja ohjelmat ovat kehittyneet niin paljon, että niistä on tullut vaikeasti hallittavia. Toivottavasti Internetille ei tapahdu samalla tavalla. 3 128 lukijaa, joista 445 eli 14% on antanut arvosanan (7).

Tietokoneen alasajo

Windows, tietokoneen rakenne ja asennettavuus olivat minun mielestäni kokonaisuutena ihannetilanteessaan 1990-luvulla. Kaikki oli silloin selkeämpää ja helpommin opittavaa.

Tietokoneen uudelleenasennus oli 1990-luvulla helpommin hallittavissa. Minulla oli tyhjäksi formatoitu kiintolevy. Lisäsin koneeseen tarvittaessa joitain lisäkortteja tai uuden kiintolevyn, ei mitenkään helposti, mutta kuitenkin yleensä onnistuen. Sitten vain katselemaan valmiiksi paperille kirjoitettua suunnitelmaa ja asentamaan käyttöjärjestelmää ja ohjelmia levykkeiltä (Kone: “…aseta uusi levyke levykeasemaan”, Minä: “…minähän asetan sen…haukotus”, Kone: “… käyttöjärjestelmä on nyt asennettu. Onneksi olkoon hyvästä valinnasta.”). Nykyisissä koneissa käyttöjärjestelmä on usein esiasennettu eikä käyttöjärjestelmää tule koneen mukana cd- tai dvd-levyillä. Jos koneeni ilmoittaisi jonain aamuna yhteistyösopimuksen purkautuneeksi, niin siinä tilanteessa pitäisi tehdä paperille vielä entistäkin tarkempi suunnitelma koneen uudelleenasennuksesta (“…mihin minä oikein panin sen recovery-levyn”) – tai sitten antaa suosiolla periksi, pakata kone autoon ja viedä oikealle asiantuntijalle.

Tiedostorakenne oli 1990-luvulla selkeä ja perustui helposti ymmärrettäviin asemiin ja hakemistoihin. Nykyinen tiedostorakenne on kauhea: sen rakenteen ymmärtää varmaankin parhaiten se tiimi, joka sen on kehittänyt. Uskoisin, että nykyinen tiedostorakenne on vaikea hahmottaa tietokoneen käyttöä aloittavalle henkilölle ja opettajille vaikea opettaa niin, että oppilas ymmärtää.

Office 2007-tuoteperhettä kehutaan suotta. Minusta entinen, ylävalikkoriveihin ja niistä löytyviin toimintoihin perustuva rakenne oli huomattavasti selkeämpi. Toiminnot löytyivät helpommin. Office 2007:ään on kylläkin tullut myös joitakin parannuksia: hyvänä uudistuksena mainittakoon esimerkiksi uudenlainen wysiwyg: viemällä kohdistimen vaikkapa jonkin muotoilutoiminto-palkin päälle näkee suoraan, miten se vaikuttaa käsittelyssä olevaan tiedostoon.

1990-luvun ohjelmat olivat pieniä verrattuna nykyajan mammuttiohjelmiin. No, jaa – löytyyhän nykyisissä kiintolevyissä kyllä tilaa niille biteille… Nykyajan mammuttimaiset kiintolevyt antavat kyllä tilaa useammallekin käyttöjärjestelmälle ja Office 2007-paketille, jos niin halutaan.

Kun jonkin ohjelman on maksanut ja saa asennettua, niin edessä on usein uusi yllätys: voidakseen käyttää ohjelmaa pitää rekisteröityä tai hyväksyttää ohjelma. Tätä varten on oltava internet-yhteys ja on käytävä ohjelman tarjoajan sivulla. “Vai niin, eipä ole tuota internettiä tullut hankittua, vienkö ohjelman takaisin kauppaan?”

Toisaalta nykyiseen tietokone-systeemiin on tullut myös joitain parannuksia. Kokonaisuus on kuitenkin paljon hajanaisempi, vaikemmin opittava, laajempi ja vaikeammin hallittava, kuin 1990-luvulla. Microsoft on varmaankin yrittänyt tehdä meille hyviä käyttöjärjestelmiä ja ohjelmia. Ongelma on vain siinä, että monet näiden käyttöjärjestelmien ja ohjelmien piirteistä menevät tavallisen käsityskyvyn yli.

Internet on mielestäni nykyään samalla tavalla ihannetilanteessaan, kuin tietokone oli 1990-luvulla. Siitä on tullut yksi kokonainen elämisen osa-alue. Jokaiselle on tarjolla jotakin: uutisia, viranomais- ja palvelusivuja, keskustelupalstoja, shoppailupaikkoja, harrastesivuja, mitä kaikkea muuta? Toivottavasti internetille ei tapahdu samaa, kuin tietokoneelle tapahtui 1990-luvulta tähän päivään.

-Da Dam, 2.8.2009

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 20:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#12225

Jack:

Käytän Windowsia, koska siihen on niin paljon ohjelmia, joita olen tottunut käyttämään. Mac-konetta en ole koskaan avannut. Linuxia käytin joskus, mutta Windowsin käyttöön tottuneena se tuntui loppujen lopuksi tosi vieraalta ja oudolta.

Agakonna:

“En todellakaan halua palata niihn rutkutin koneisiin”

Kyllä ne jaksoivat pyörittää sen ajan ohjelmia. Minäkin olen tykästynyt nykyiseen suorittimen ja keskusmuistin tehokkuuteen sekä tiedonsiirtonopeuksiin. Haluaisin vain, että Windows ja Office 2007 olisivat enemmän sen mallisia kuin ne olivat 90-luvulla ja että asentaminen onnistuisi kotona koneen mukana tulevalta levyltä.

Onko otsikko sitten liioiteltu? Ehkä on siltä kannalta, että se voi antaa mielikuvan, että haluaisin 90-luvun koneet kokonaan takaisin sen ajan kokoluokan suorittimineen, keskusmuisteineen ja kiintolevyineen.

-Da Dam, 10.8.2009

#12259

Vitun pässi.. Kuka sitten estää käyttämästä niitä vanhoja ohjelmia?

-Nerd, 14.8.2009

#12260

Nerd:

“Vitun pässi.. ”

Kuka, minäkö...?

Minulla on yleensä tapana, että vastaa v*maisiin viesteihin, mutta kun tämä on kerta nykyaikaa, niin olkoon menneeksi.

Ei mikään estä käyttämästä vanhoja ohjelmia, mutta olen vain noin yleisesti ottaen tympääntynyt siihen suuntaan, johon Vista ja Office 2007 on kehittynyt. Office 2007-ohjelmia käyttäessäni huomaan yhä uudelleen, että joutuu miettimään, mistä mikäkin toiminto löytyy. Ennen ne olivat mukavasti valikkojen alla niin, että jo valikon nimestä näkyi, mitä toimintoja se sisältää.

Lisäksi, vaikka Office 2007-ohjelmissa on (noin periaatteessa, ehkä vähän eri muodossa) kaikki toiminnot, jotka ovat olleet aikaisemmissakin Office-paketeissa, niin se näyttää käyttöliittymänä sellaiselta, kuin niitä toimintoja olisi vähemmän. Mutta ne ovat vain vaikeammin löydettävissä.

-Da Dam, 14.8.2009

#12295

Samaa mieltä kirjoittajan kanssa myös Officesta. Aluksi toimintojen löytäminen aiheutti turhaa vaivaa, mutta kaikkeen tottuu. Nuori ihminen oppii kyllä nopeasti, mutta mitenkäs hieman vanhemmat?

Microsoft on taas korjannut tässä sellaista mikä ei ole rikki, mutta tottahan uudelle kalliille päivitykselle pitää löytyä oikeutus jonkinlaisten “parannusten” muodossa. Olisivat kylläö voineet sisälltyttää ohjelmistoon mahdollisuuden palauttaa vanha käyttöliittymä, kuten esim. XP:ssä voi valita vanhat perinteiset valikot ja ikkunat.

-Julli, 17.8.2009

#12297

Officen käyttöliittymä on täysin rikki. Se, että käyttäjä in siihen sopeutunut, ei tarkoita, etteikö se olisi alunperinkin ollut rikki. On sitten vaan kokonaan toinen asia, kuinka se korjataan. Selkeämpi ja yksinkertaisempi olisi paikallaan, mutta “taakkana” ovat ne sadat tuhannet käyttäjät, jotka ovat nykyiseen tottuneet.

Tarjoamalla käyttäjälle vaihtoehdon valita käyttöliittymä monimutkaistetaan tuotetta taas tarpeettomasti. Käyttöliittymä pitää tehdä sellaiseksi, että käyttäjä osaa sitä käyttää ja on tehokas. Sitä pitää kehittää niin kauan kunnes vaatimukset saavutetaan. Ongelmaa ei kannata kiertää siirtämällä se käyttäjän vastuulle.

-Aapo, 18.8.2009

#12333

Kysytään tällä tavalla aloittakalta, että mitä luulet esimerkiksi Excel 2007 valikosta kaavat löytyvän. Toki pitää myöntää, että se on suhteellisen kryptinen valikko, mutta minusta sinne olisi loogista sijoittaa esimerkiksi – kaavat. Samalla logiikalla valikosta lisää tulisi löytyä sivulle lisättäviä elementtejä ja katso sieltä ne tulikin esille.

Pointtini on siis, että edelliset käyttöliittymät olivat melkoisen rikkinäisiä. Uudistuksen myötä liittymä on minusta parantunut selkeästi.

-teuro, 21.8.2009

#12335

Teuro:

No, kaavat kyllä löytyy. Mutta minun mielestäni eri välilehdillä olevien painikkeiden otsikot ovat epäselviä ja epäloogisia. Monesti joutuu painikkeen otsikosta huolimatta viemään hiiren kohdistimen harvemmin käytetyn painikkeen päälle nähdäkseen, mitä painike tekee.

Sinällään on kyllä hyvä, että Excel 2007 antaa painikkeeseen liittyvän ohjeen, kun viedään kohdistin painikkeen päälle. Myönnän, että se on huippuhyvä uudistus.

Välilehtien sisällä olevien ryhmien oikeassa alareunassa on pieni nuoli, josta saadaan auki tiettyyn ryhmään olennaisesti kuuluva toimintoikkuna. Esimerkiksi Aloitus-välilehden Fontti-ryhmän pienestä nuolesta avautuu Muotoile solut-ikkuna, jossa soluja saa muotoiltua monipuolisesti. Mitähän se joidenkin ryhmien oikeassa alareunassa toistuva pieni nuoli, joka ei kuitenkaan toistu jokaisessa ryhmässä, kertoo aloittelijalle? Uskoisin, että ei yhtikäs mitään. Entisessä Excelissä solun muotoilu-ikkunan sai loogisemmin suoraan ylävalikosta kohdasta Muotoile.

Excel 2007:ssä monia toimintoja on haluttu automatisoida ja koota yhteen niin, että yksi painike tekee monia eri toimintoja. Esimerkiksi Tasaus-ryhmässä oleva Yhdistä ja Keskitä-painike yhdistää solut ja keskittää solun sisällön yhdistämiinsä soluihin. Aikaisemmissa ohjelmissa käyttäjä teki nämä toiminnon napsimalla rukseja haluamiinsa ruutuihin ko. toimintoikkunassa. Minusta se oli loogisempaa. Nyt näitä eri toimintoja on sekä perinteisissä toimintoikkunoissa että välilehdillä olevissa painikkeissa – aloittelijalle siis enemmän opeteltavaa.

Kun itse vertaan aikaisempaa Excel:ä ja nykyistä välilehtiin perustuvaa, niin pidän edelleen entistä parempana – samoin kuin kaikkia ohjelmia, joissa on perinteisen muotoinen ylävalikko. On tietysti kiehtovaa oppia käyttämään vanhoja ohjelmia uudella tavalla, mutta minusta entisten ohjelmien käytettävyys oli parempi.

-Da Dam, 21.8.2009

#12337

Aapo: Ei kaikkia tyydyttävää käyttöliittymää olekaan. Toisen timantti on toisen paskakikkare. Lähemmäs päästään, jos vaihtoehtoja on useita, eikä sen tarvitse välttämättä tehdä asiasta monimutkaisempaa; ohjelma voisi vaikka ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä kysyä, haluaisiko käyttäjä valikoista tällaiset, tällaiset vai tuollaiset?

Mutta oikeassa olet tottumisen suhteen. Johonkin tottunut ei muutoksia osaa edes kaivata.

-Julli, 21.8.2009

#12338

“Ei kaikkia tyydyttävää käyttöliittymää olekaan. Toisen timantti on toisen paskakikkare. Lähemmäs päästään, jos vaihtoehtoja on useita, eikä sen tarvitse välttämättä tehdä asiasta monimutkaisempaa; ohjelma voisi vaikka ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä kysyä, haluaisiko käyttäjä valikoista tällaiset, tällaiset vai tuollaiset?”

Jo tuo teki asiasta monimutkaisemman. Sen lisäksi käyttäjä ei etukäteen edes tiedä välttämättä, minkä haluaa. Olen ollut käytettävyysalalla 15 vuotta ja sanon, että käyttäjä ei ole se, jonka pitäisi määritellä ohjelman käyttöliittymä. Officen työkalupalkkejakin voi siirtää ja muokata, mutta useimmille tästä ominaisuudesta on vain haittaa, ja hyvin hyvin harva sitä koskaan mihinkään käyttää. Esimerkiksi yhdessä tutkimuksessa käyttäjien annettiin valita pikakomennot toiminnoille, toisessa nämä komennot (siis ctrl-näppäimet) oli valmiiksi valittu. Ylläri ylläri, itse valitsemansa käyttäjät muistivat puolet huonommin ja käyttivät paljon harvemmin.

Jos ei osaa tehdä käyttöliittymää, antaa homman sitten muille, mutta omaa kykenemättömyyttä ei kannata jättää käyttäjien kiusaksi. Kuinka monta ohjelmaa osaat sanoa, joissa on hyvä käyttöliittymä, ja joissa käyttäjä saa/joutuu sitä muokkaamaan? Mitä enemmän käyttöliittymää pitää muokata, sitä huonompi se alunperin on.

Käyttöliittymä ei ole mielipidekysymys kuin pieneltä osalta. Käyttöliittymän toimivuuden voi testata, ja sitä EI testata kysymällä “tykkääksä tästä?”

-Aapo, 21.8.2009

#12435

Jakob Nielsenin artikkeli webbisivujen kustomoinnista (koskee siis webbisivuja, ei ohjelmia). Tiivistelmä: käyttäjien tyytyväisyys ja tehtävissä onnistuminen oli alhaisempaa kustomoitavilla sivuilla. Pääosin kustomoinnista oli enemmän haittaa kuin hyötyä, ja sitä on hyvin vaikea tehdä kunnolla. Sen kuitenkin _voi_ tehdä kunnolla.

“It's too easy to resolve a design debate by simply offering all the possible options as preference settings and letting users decide the interface for themselves. Often, it's better for users if the design team decides on a single good, coherent user experience.”

Hyvä käyttöliittymä on ei ole mielipidekysymys, vaan sitä voi testata objektiivisesti.

-Aapo, 7.9.2009

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Internet tai muista aiheista.