Lisää kirjoituksia aiheesta Uskonto tai muista aiheista.
Tiivistelmä: Uskovainen ihminen on Suomessa puun ja kuoren välissä. Hän joutuu elämään uskontonsa mukaisesti ja toisaalta perustelemaan muille ihmisille, miksi hän on uskovainen. 3 686 lukijaa, joista 462 eli 13% on antanut arvosanan (7).
Uskovaisuuden suvaitseminen
Seurattuani keskusteluja Agorassa, mutta myös muulla elämänkokemuksella, mieleeni tuli uusi näkökanta uskonnosta: uskovaisuuden suvaitseminen ja onko sitä? Uskovainen ihminen on paljonkin puun ja kuoren välissä Suomessa. Toisella puolella on uskovainen yhteisö, joka pitää usein huolen siitä, että jäsen ei lipeä uskostaan. Ja toisella puolella ovat ei-uskovaiset, jotka arvostelevat uskovaista henkilöä.
Käsittelen asiaa leastadiolaisuuden näkökulmasta, koska se on minulle tutuinta. Aihetta voi kuitenkin soveltaa myös esimerkiksi Jehovalaisiin, jotka tarjoavat uskonnollista näkemystään jakamalla tuntemattomille vastaantulijoille Vartiotornia. Se kuuluu heidän toimintaansa – joten heidän on tehtävä sitä. Tai aihetta voi soveltaa evankelis-luterilaista uskontoaan aktiivisesti harjoittavien vanhempien 16-vuotiaisiin lapsiin, joita vanhemmat eivät laske diskoon ja jotka joutuvat selittelemään sitä kavereilleen.
Tärkeintä, mitä haluan tällä artikkelilla sanoa on se, että kaipaisin hieman ymmärrystä ei-uskovaisten puolelta uskovaisia kohtaan, jotka elävät uskontonsa mukaan, mutta joutuvat kuitenkin myös elämään osana suomalaista yhteiskuntaa ja kestämään sen asenteita.
Ensiksi haluan erottaa käsitteet uskovainen ja uskonnollinen. Minä pidän itseäni uskonnollisena, koska koen, että Jumala auttaa minua jokapäiväisessä elämässäni rukouksen avulla. Uskonnollisuus ei kuitenkaan muuten näy elämäntavoissani. Uskovainen ihminen harjoittaa uskontoaan säännöllisesti, elää uskovaisessa yhteisössä ja käy yhteisönsä uskonnollisissa tilaisuuksissa. Elämäntapa kuvastaa muutenkin uskovaisuutta. Siihen ei kuulu esimerkiksi tanssi, televisio tai elokuvat. Minun elämääni kuuluvat nämä kaikki.
Kasvoin itse maallisessa perheessä, mutta minulla oli lähipiirissäni leastadiolaisia, mikä varmaankin vaikutti myös omaan elämänkatsomukseeni. Jouduin joskus itsekin istumaan leastadiolaisten seuroissa, ulkonaisesti tyynen näköisenä, mutta kuitenkin aikalailla tulisilla hiilillä, minkä kokenut saarnamies varmaankin huomasi. Saarnan lopuksi oli “syntien anteeksianto-tilaisuus”, jonka aikana katselin silmät ymmyrkäisinä, kun nuhteettoman ja viattoman näköiset vanhemmat naiset kysyivät murtuneella äänellä, silmät kyynelissä, saavatko hekin syntinsä anteeksi. Saarnamies piti kättään siunaavassa asennossa koholla ja sanoi tyynesti: “Kaikki synnit anteeksi!”
Tämä ehkä kuvastaa uskovaisuutta vastustavan ihmisen mielestä pahinta inkvisaatiota, mitä Suomessa on tapahtunut. Mutta tarkemmin ajatellen, ne naiset lähtivät kotiinsa varmaankin mieli kevyenä ja olo puhdistautuneena. Muissa maissa näihin asioihin suhtaudutaan eri tavalla. Esimerkiksi katolisen kirkon käytäntöön kuuluu rippituoli, joka hyväksytään sen uskonnon osaksi elokuvia ja kirjoja myöten.
Suomessa uskovainen ihminen joutuu toisaalta elämään uskonsa mukaisesti uskonsisartensa ja –veljiensä kanssa ja toisaalta kestämään ei-uskovaisten suhtautumista. Uskovaisuus koetaan hieman piiloteltavana asiana. Ainakin leastadiolaisesta uskonnosta heitetään herjaa tyyliin “päältätäytettävä pesukone”, eli että leastadiolainen joutuu hankkimaan päältä täytettävän pyykkikoneen, koska alkkarit saattavat vilahtaa näkyviin sivulta täytettävässä koneessa. Tarkastin muuten tämän käsityksen paikkansapitävyyden kouluaikana leastadiolaiselta luokkakaveriltani, mutta en saanut kaiken kattavaa vastausta ;)
Leastadiolaisessa uskonnossa uskontoon kasvetaan pienestä sylivauvasta asti. Aikuisena nämä ihmiset joutuvat vastaamaan ei-uskovaisten epäilyihin ja perustelemaan yhä uudelleen, miksi he ovat uskovaisia. Paras vastaus, jos asiaa ylipäätään pitää kenellekään perustella, olisi mielestäni, että he ovat uskovaisia sen vuoksi, että se on heille yhtä luonnollista kuin hengittäminen.
-Da Dam, 3.8.2009
4 | |
5 | |
6 | |
7 | |
8 | |
9 | |
10 |
Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.
Lisää kirjoituksia aiheesta Uskonto tai muista aiheista.