Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Uskovaisuuden suvaitseminen

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
9 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 10/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Uskonto tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Uskovainen ihminen on Suomessa puun ja kuoren välissä. Hän joutuu elämään uskontonsa mukaisesti ja toisaalta perustelemaan muille ihmisille, miksi hän on uskovainen. 3 940 lukijaa, joista 504 eli 13% on antanut arvosanan (7).

Uskovaisuuden suvaitseminen

Seurattuani keskusteluja Agorassa, mutta myös muulla elämänkokemuksella, mieleeni tuli uusi näkökanta uskonnosta: uskovaisuuden suvaitseminen ja onko sitä? Uskovainen ihminen on paljonkin puun ja kuoren välissä Suomessa. Toisella puolella on uskovainen yhteisö, joka pitää usein huolen siitä, että jäsen ei lipeä uskostaan. Ja toisella puolella ovat ei-uskovaiset, jotka arvostelevat uskovaista henkilöä.

Käsittelen asiaa leastadiolaisuuden näkökulmasta, koska se on minulle tutuinta. Aihetta voi kuitenkin soveltaa myös esimerkiksi Jehovalaisiin, jotka tarjoavat uskonnollista näkemystään jakamalla tuntemattomille vastaantulijoille Vartiotornia. Se kuuluu heidän toimintaansa – joten heidän on tehtävä sitä. Tai aihetta voi soveltaa evankelis-luterilaista uskontoaan aktiivisesti harjoittavien vanhempien 16-vuotiaisiin lapsiin, joita vanhemmat eivät laske diskoon ja jotka joutuvat selittelemään sitä kavereilleen.

Tärkeintä, mitä haluan tällä artikkelilla sanoa on se, että kaipaisin hieman ymmärrystä ei-uskovaisten puolelta uskovaisia kohtaan, jotka elävät uskontonsa mukaan, mutta joutuvat kuitenkin myös elämään osana suomalaista yhteiskuntaa ja kestämään sen asenteita.

Ensiksi haluan erottaa käsitteet uskovainen ja uskonnollinen. Minä pidän itseäni uskonnollisena, koska koen, että Jumala auttaa minua jokapäiväisessä elämässäni rukouksen avulla. Uskonnollisuus ei kuitenkaan muuten näy elämäntavoissani. Uskovainen ihminen harjoittaa uskontoaan säännöllisesti, elää uskovaisessa yhteisössä ja käy yhteisönsä uskonnollisissa tilaisuuksissa. Elämäntapa kuvastaa muutenkin uskovaisuutta. Siihen ei kuulu esimerkiksi tanssi, televisio tai elokuvat. Minun elämääni kuuluvat nämä kaikki.

Kasvoin itse maallisessa perheessä, mutta minulla oli lähipiirissäni leastadiolaisia, mikä varmaankin vaikutti myös omaan elämänkatsomukseeni. Jouduin joskus itsekin istumaan leastadiolaisten seuroissa, ulkonaisesti tyynen näköisenä, mutta kuitenkin aikalailla tulisilla hiilillä, minkä kokenut saarnamies varmaankin huomasi. Saarnan lopuksi oli “syntien anteeksianto-tilaisuus”, jonka aikana katselin silmät ymmyrkäisinä, kun nuhteettoman ja viattoman näköiset vanhemmat naiset kysyivät murtuneella äänellä, silmät kyynelissä, saavatko hekin syntinsä anteeksi. Saarnamies piti kättään siunaavassa asennossa koholla ja sanoi tyynesti: “Kaikki synnit anteeksi!”

Tämä ehkä kuvastaa uskovaisuutta vastustavan ihmisen mielestä pahinta inkvisaatiota, mitä Suomessa on tapahtunut. Mutta tarkemmin ajatellen, ne naiset lähtivät kotiinsa varmaankin mieli kevyenä ja olo puhdistautuneena. Muissa maissa näihin asioihin suhtaudutaan eri tavalla. Esimerkiksi katolisen kirkon käytäntöön kuuluu rippituoli, joka hyväksytään sen uskonnon osaksi elokuvia ja kirjoja myöten.

Suomessa uskovainen ihminen joutuu toisaalta elämään uskonsa mukaisesti uskonsisartensa ja –veljiensä kanssa ja toisaalta kestämään ei-uskovaisten suhtautumista. Uskovaisuus koetaan hieman piiloteltavana asiana. Ainakin leastadiolaisesta uskonnosta heitetään herjaa tyyliin “päältätäytettävä pesukone”, eli että leastadiolainen joutuu hankkimaan päältä täytettävän pyykkikoneen, koska alkkarit saattavat vilahtaa näkyviin sivulta täytettävässä koneessa. Tarkastin muuten tämän käsityksen paikkansapitävyyden kouluaikana leastadiolaiselta luokkakaveriltani, mutta en saanut kaiken kattavaa vastausta ;)

Leastadiolaisessa uskonnossa uskontoon kasvetaan pienestä sylivauvasta asti. Aikuisena nämä ihmiset joutuvat vastaamaan ei-uskovaisten epäilyihin ja perustelemaan yhä uudelleen, miksi he ovat uskovaisia. Paras vastaus, jos asiaa ylipäätään pitää kenellekään perustella, olisi mielestäni, että he ovat uskovaisia sen vuoksi, että se on heille yhtä luonnollista kuin hengittäminen.

-Da Dam, 3.8.2009

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 74:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#12292

Maria!:

“Jossain kommentissasi olit jopa sitä mieltä, että sinä itse joudut helvettiin, koska et ole tarpeeksi aktiivinen kristitty.”

Tämä kommenttini oli Tinsken artikkelin “Uskonnon 'ontto'logia” toiseksi viimeisin kommentti. Sanoin siinä, että: “Olen itse kasvanut uskontokokemuksieni kautta siihen opetukseen, että se on raaka peli: joko olet uskovainen, jolloin pääset taivaaseen tai olet uskomaton, jolloin joudut helvettiin.” Ja vähän jäljempänä: “en minäkään harjoita uskontoani mitenkään aktiivisesti, joten sen mukaan edessäni on ilmeisesti tuo jälempi vaihtoehto. Tosiuskovaisen mielestä rukous ei riitä.”

Tämä, mitä tuossa kommentissa sanoin, oli ihan itse elävässä elämässä koettua. Olen joskus aikaisemmin leastadiolaisen lähipiirini kanssa keskustellessa kyseenalaistanut heidän uskontoaan, kysellyt siitä ja saanut aidosti säälivän kommentin: “minä hukun”. Mikä ilmeisesti tarkoitti, että hukun synteihini ja joudun helvettiin. Sanoin siis tuossa kommenttissa tosiuskovaisen kannan asiaan, en omaa kantaani.

Itse olin kuitenkin silloin ja olen edelleen eri mieltä. Muutenhan olisin leastadiolainen – kaikki kunnia heille, he ovat muuten ihan mukavia ihmisiä, mutta uskonto saa sanomaan tuollaista.

“Oletko siis kristitty lainkaan? Vai onko sinulla kenties joku aivan oma uskonto, jossa on joitakin kristinuskon ominaisuuksia?”

Olen odottanutkin, että joku kysyy tätä. On aivan totta, että olen ottanut kristinuskosta omakseni vain niitä piirteitä, jotka minusta tuntuvat hyviltä ja oikeilta ja joihin kykenen itse uskomaan: Jumalan hyvyyteen ja inhimillisyyten sekä rukouksen voimaan.

“vaikka et näköjään tunne oman uskontosi perusasioita.”

Tunnen kyllä uskontoni perusasiat, mutta kuten olen tehnyt nuorempanakin, niin kyseenalaistan niitä, mietin, mitkä käyvät minun ajatusmaailmaani ja elän niiden mukaan. En voi elää sellaisten oppien mukaan, joita en voi hyväksyä. Helvettiin joutuminen on yksi niistä. Siitähän ei kukaan meistä ihmisistä vielä tiedä, mutta en halua uskoa siihen.

Vaikka olenkin sanonut tässä artikkelissa muutaman puoltavan sanan leastadiolaisuudesta, niin aikoinaan heidän kanssaan keskustellessani kyseenalaistin ja epäilin. Lopuksi päädyin siihen, että jokainen elää tahollaan onnellisena sellaista elämää kuin elää.

Nyt voisin kai sitten ruveta kyseenalaistamaan ateismia ;)

-Da Dam, 17.8.2009

#12293

Da Dam, olet siis itse kehitellyt itsellesi sopivan uskonnon! :D Ja olet sitä mieltä, että tämä sinun uskosi on nyt se oikea? En ole vähään aikaan kuullut mitään kahjompaa. Olisi edes jollain tasolla “järkevää” tai sanotaanko ennemmin “johdonmukaista” uskoa niihin oppeihin, joita olemassaolevat isot kirkot opettavat. Noh, minulla ei ole kai tähän keskusteluun enää muuta sanottavaa. Huvittaa vaan aika lailla. :D

-Maria!, 17.8.2009

#12294

Maria!:

“Ja olet sitä mieltä, että tämä sinun uskosi on nyt se oikea?”

Kyllä. Se on minulle oikea. Kenellekään muulle en ole sitä yrittänyt sitä tuputtaa oikeana uskontona, mutta minulle se on oikea.

-Da Dam, 17.8.2009

#12303

Minusta on hienoa että Da Dam on löytänyt jotain mihin itse uskoo ja ei pahemmin tuputa sitä muille. Ei se loogista välttämättä ole mutta kukin toimii tyylillään.

-Tuomas, 18.8.2009

#12313

Tuomas:

Kyllä se on minustakin hienoa. Luulisin, että monet ei-aktiiviset kristinuskoiset ihmiset toimivat suunnilleen samaan tapaan: uskontoa ei harjoiteta mitenkään aktiivisesti, mutta uskonnolla on kuitenkin oma sijansa elämässä. Jos ei ole kasvanut eikä elänyt aktiivisesti uskonnollisessa perheessä, niin uskonnollisuus vaatii kasvua ja kehittymistä.

Luulisin mutta en voi tietää, että sama toimii myös ateismissa, jos on kasvanut kristinuskoisessa perheessä ja omaksuu aikuisena ateistisen käsityksen. Sekään ei varmaan tapahdu hetkessä.

-Da Dam, 18.8.2009

#12803

Lukaisin tästä keskustelusta viimeisimmät kommentit ja ymmärrän hyvin Da Damin maailmankatsomuksen. Minusta on hyvinkin tarkoituksenmukaista uskoa Jumalaan ja “hyviksi” katsomiinsa kristinuskon piirteisiin, jos siitä itse kokee hyötyvänsä (esim. saavansa turvaa tai lohtua) eikä siitä ole kenellekään haittaa.

-darkling, 25.10.2009

#13495

Katselin netistä vähän tarkemmin, mitä nimimerkkini ja sen taustalla oleva laulu merkitsee. Yllätyin, kun huomasin, että Youtube:ssa kuvataan laulun yhteydessä usein aivan kuin ristillä oleva Jeesus, esim., koska laulu on syntynyt tähän aiheeseen liittyvän elokuvan “Life of Brian” pohjalta. En voisi oikeasti kuvitella tämän laulun sanoja sen tilanteen, eli ristiinnaulitsemisen, yhteyteen.

Minulle Monty Pythonin laulu: “Always look on the bright side of life” merkitsee enemmänkin sitä, että elämään pitää suhtautua ennakkoluulottomasti ja avoimesti, sekä mahdollisiin vastoinkäymisiin niin, että aina on uusi päivä ja uudet mahdollisuudet.

-Da Dam, 17.4.2010

#13496

Tuosta edellisestä kommentistani jäi esimerkki-youtube-nauhoitus pois:

-Da Dam, 17.4.2010

#13602

Kirjoitatko Lestadiolaisuuden tarkoituksella väärin? Asiantuntijuutesi ei muutoinkaan vakuuta:

“Tarkastin muuten tämän käsityksen paikkansapitävyyden kouluaikana leastadiolaiselta luokkakaveriltani, mutta en saanut kaiken kattavaa vastausta ;)”

Vau. Kysyit asiaa lapselta, muttet saanut vastausta. Miten tämä liittyi asiaan?

Kannattaisi varmaan kääntää “teemalaulustaan” muutakin kuin nimi. Sanoma aukeaa kokonaisuudesta konteksteineen irrallista lausetta paremmin.

“So, always look on the bright side of death

Just before you draw your terminal breath

Life's a piece of shit,

when you look at it...”

Aikas synkkä elämänasenne.

-Tuntematon, 7.6.2010

#13604

“Kirjoitatko Lestadiolaisuuden tarkoituksella väärin?”

Olen tottunut kirjoittamaan sen noin.

“Vau. Kysyit asiaa lapselta, muttet saanut vastausta. Miten tämä liittyi asiaan? ”

Oltiin molemmat teini-ikäisiä. Kunhan oli osa artikkelia.

-Da Dam, 7.6.2010

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Uskonto tai muista aiheista.