Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Ooppera, ei ihan kaikille

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: coulombi: sähkövarauksen yksikkö SI-järjestelmässä, tunnus C
12 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 12/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Kulttuuri tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Ooppera ei ole kaikkia varten. Oopperan ymmärtämisen suurin ongelma on siinä, että ei ymmärrä, mitä pitäisi ymmärtää. 3 055 lukijaa, joista 445 eli 15% on antanut arvosanan (7).

Ooppera, ei ihan kaikille

Minulle tuli joitakin vuosia sitten tilaisuus päästä – tai joutua – katsomaan oopperaa Helsingin Oopperatalolle. Olin nähnyt pieniä pätkiä oopperanäytöksistä televisiosta, joten tiesin, ettei se todennäköisesti olisi minun juttuni. Yritin kuitenkin asennoitua asiaan positiivisesti etukäteen. Sehän olisi melkein kuin teatterinäytös – eikös vaan, näin ainakin toivoin.

Laittauduin iltaa varten parhaimpiini, vain huomatakseni, että ihmiset, joiden tapana oli oopperanäytösten seuraaminen, pukeutuivat ei-arkisesti mutta ei myöskään parhaimpiinsa. Menin joukon mukana oopperasaliin. Toiveet samankaltaisuudesta verrattuna teatterinäytökseen karisivat ensimmäisen viidentoista minuutin aikana. Illan parasta antia oli väliajalla nautittu leivos ja konjakkilasi. Toinen näytös kesti ja kesti ja kesti... ikuisuuksiin. Armahtava, viimeinen rummunlyönti paukahti viimein ja pääsin sieltä pois, pää turtana, mieli tyhjänä, vannoen: ei koskaan, ei, kun tästä selvisin hengissä.

Ongelmina olivat seuraavat asiat:

  • En kyennyt ymmärtämään kokonaisuutta enkä osia, en juonen kulkua, alkua, keskikohtaa enkä loppua.

  • En osaa käsitellä ajatuksissani esitystä, joka esitetään laulamalla. Yritän vielä miettiä edellisen lauseen sisältöä, kun uutta tulee tuutin täydeltä.

En sinällään halua morkata ooppera-esityksiä, monet ihmisethän nauttivat niistä. Sali oli sinä iltanakin täynnä ja monet keskiverto-helsinkiläiset olivat varmaankin tulleet nauttimaan illasta ja heidän mielestään hyvästä taide-esityksestä. Minä en vain pysty ymmärtämään, mikä näissä esityksissä on jutun juoni. Kuitenkin moni tavallinen keskiverto-ihminen kykenee seuraamaan sellaisen juonen kulkua, joka esitetään välineinä ainoastaan soittimet ja laulu. Minä en siihen pysty enkä kykene.

-Da Dam, 1.9.2009

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 26:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#12410

Kuulostaapa lievästi sanottuna ihmeelliseltä. Toki suuri summa on looginen, koska oopperan tuotannon kustannukset ovat suurempia, mutta miksi ihmeessä valtio tukee noin paljon? En ole perehtynyt asiaan tätä keskustelua enempää, mutta siltikin alkaa kuulostaa aika epäreilulta systeemiltä. Oopperaahan pääsee (ainakin minun tietojeni mukaan) seuraamaan pääasiassa vain Helsingissä.

-Maria!, 4.9.2009

#12413

Kansallisoopperan rakennus maksoi nykyrahassa 175 MEUR. Se valmistui lamavuonna 1993 ja rahoitettiin kokonaan yhteiskunnan varoista. Samaan aikaan kun valtio ja kunnat velkaantuivat ennätysvauhtia, konkurssikypsä yhteiskunta oli lähellä ajautua maailmanpankin holhoukseen ja työttömät jonottivat ruoka-apua kaduilla.

-Orange, 4.9.2009

#12416

Älä ajattele oopperaa kokonaisuutena,joku (sic)hyvä aaria voi korvata tuskan ja menetetyn ajan.

-Mikko, 5.9.2009

#12417

Mikko:

Ensin minun pitäisi opetella, mitä tarkoittaa aaria tai tuolla aikaisemmassa W:n kommentissa mainittu libretto. Luulisin, että jos oopperaa alkaisi harrastaa, niin 15 minuutin esitys olisi sopiva määrä ensikertalaiselle niin, että olisi tutustunut jutun juoneen kunnolla etukäteen.

-Da Dam, 5.9.2009

#12420

Itse en ole varsinaisessa oopperassa käynyt, mutta teatteria harrastaneena ja musiikkiakin siihen ympänneenä, uskoisin viihtyväni sellaisessa. Siis uskoisin.

Tietenkin on olemassa yhtä montaa oopperaa kuin on aihetta mistä se on tehty. Joku aihe saattaa jo ideologiansa puolesta olla mukaansa tempaavampi. Esim. aikanaa katsoin prinsessa ruususen teatteriesityksenä, jossa vuorosanat laulettiin. En tuntenut tipahtavani kärryiltä. Tosin aarioista ja libretoista en ole kovinkaan hyvin perillä. Jos lainkaan:D

On kuitenkin satavarma asia, että noin 20-30 prossaa oopperoissa kävijöistä, käyvät siellä vain saadakseen sanoa myöhemmin, esim työpaikallaan, olleensa OOPPERASSA!!!! Silloin kuin muut tuijottivat telkusta Rambo 3:n 17. uusintaa sunnuntai-iltana.

-Joshua Samola, 6.9.2009

#12422

Joshua Samola:

“Esim. aikanaa katsoin prinsessa ruususen teatteriesityksenä, jossa vuorosanat laulettiin. En tuntenut tipahtavani kärryiltä.”

Kyllä minäkin osaisin luultavasti katsoa “prinsessa ruususen”, “tuhkimon” tai “lumikin ja seitsemän kääpiötä” oopperana, koska ne tarinat ovat niin tuttuja :D. Mutta jos menee katsomaan jotain vierasta tarinaa, niin aloittelijana on kyllä vaikeuksia ymmärtämisessä. Kun ne tarinat ovat yleensä vielä niin taiteellisia ja abstrakteja. Sama juttuhan on kai myös monissa teatteriesityksissä (oopperassa tosin vielä vaikeammin): joku hahmo huhuilee näyttämöllä rooliesitystään ja vaatii varmaankin teatteriesitysten käyntikokemusta, että katsoja osaa tulkita niiden kohtausten merkityksen.

Minä olen kokematon myös teatterinkävijänä, balettien seuraamisessa sekä sellaisten elokuvien katsomisessa, joissa katsojan pitää osata tulkita paljon. Haluan, että esityksissä on suhteellisen selkeästi erottuva alku, keskiosa ja loppu ja että roolihahmot ovat selkeitä.

-Da Dam, 7.9.2009

#12423

-Da Dam,: Kuten sanoin, en itsekään ole kunnon oopperassa käynyt. Kuitenkin ihan vaan kokeilunhalun ja mielenkiinnon vuoksi sen mielelläni tekisin. Sitten vasta voisin asiasta paremmin kommenttia antaakin. Yritys on oppien esi-isä:D ja joskus erehdytäänkin.

-Joshua Samola, 7.9.2009

#12424

No, kuten huomataan, niin en kunnolla erota toisistaan edes oopperaa ja teatteriesitystä :D Jos sinua kiinnostaa ooppera kokemuksena, niin siitä vaan menemään katsomaan esitystä. Ihmiset ovat niin erilaisia. Oman oopperakokemukseni aikana minä yritin ja yritin tajuta sitä, mitä näen ja kuulen, mutta en voinut mitään sille, että yli pyyhki ja lujasti.

-Da Dam, 7.9.2009

#13348

Siellä ooperan aulassa myydään yleensä käsiohjelmia. Niissä on juoni tiivistettynä ja “normiihmiselle” ymmärrettävällä suomella. Jos lukee lehtistä esityksen aikana tai enen sitä, voi nauttia hienosta musiikista musiikkina ja silti tietää miten kohtaukset liittyvät toisiinsa. Samalla logiigalla voit toki seurata oopperat myös alkuperäiskiesinä osaamatta kieliä.

-Brix, 19.2.2010

#13504

Eliitti maksattaa huvinsa kansalla. Ei muuta.

-Varma Kosto, 24.4.2010

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Kulttuuri tai muista aiheista.