Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Suomi ei ole mikään Lintukoto

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
7 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 9/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Meidän suomalaisten suurin ongelma on se, että me emme suhtaudu mihinkään uhkaan vakavasti. 3 095 lukijaa, joista 496 eli 16% on antanut arvosanan (7).

Suomi ei ole mikään Lintukoto

Kuva kauppakeskus Sellosta. Kukapa tuolla odottaisi mitään pahaa tapahtuvan.

Eilen tapahtui koko maata järkyttänyt ampumavälikohtaus kauppakeskus Sellossa Espoossa. Tapaus järkytti koko Suomen kansaa. Se oli eilen käytännössä ainoa uutinen koko päivänä. Ampujan tekoa on terveen ihmisen mahdotonta hyväksyä. Se, että tämä tapahtui todistaa sen, että tämmöistä voi Suomessa tapahtua. Tämä voi periaatteessa tapahtua uudestaankin. Siksi tämmöiseen on varauduttava tulevaisuudessa. Enkä nyt tietenkään tarkoita varautumisella sitä, että kauppoihin laitettaisiin metallinpaljastimet tai muuta vastaavaa. Mutta esimerkiksi vartioiden määrää olisi syytä lisätä. Myyjille olisi myös syytä antaa nykyistä enemmän turvallisuuskoulutusta.

En kuitenkaan suhtaudu mitenkään erityisen optimistisesti siihen, että tämän kaltaisiin tilanteisiin ruvettaisiin nyt millään tavalla varustautumaan. Me suomalaiset emme muutenkaan varustaudu kunnolla oikein mihinkään uhkiin. Me luulemme elävämme Lintukodossa, jota mikään maailman pahuus ei kosketa. Totuus kuitenkin on, että täällä voi tapahtua pahoja asioita siinä missä muuallakin. Kirjoitan tässä siitä.

Suomessa on tapahtunut myös kaksi kouluammuskelua. Jokainen on kuullut niistä. Ne järkyttivät suomalaisia yhtä paljon kuin eilinen Sellon tapaus. Useimmat eivät olisi etikäteen uskoneet, että Suomeen tulee kouluampumisia. Minun mielestä kouluampumisiin olisi pitänyt osata varautua jo etukäteen. Tämä ei ole jälkiviisastelua. Minä puhuin asiasta jo ennen kun yhtäkään kouluammuskelua oli Suomessa tapahtunut. Minä muistan, että minä sanoin äidilleni, että Suomeen voi tulla kouluammuskelua kaksi päivää ennen Jokelan ampumisia. Äitini ei silloin suhtautunut asiaan ollenkaan vakavasti. Minä en ollut ainoa, joka tätä ennusti. Muistelisin joskus nähneeni haastateltavan lapsipsykologia, joka uskoi kouluampumisia Suomeen tulevan. Mielestäni on toimittava niin, että jos joku uhkaa ammuskella koulussa, niin häneltä on otettava ase pois, jos hän sellaisen omistaa. Lainsäädäntöä pitäisi tässä suhteessa muuttaa, koska ilmeisesti nykyinen lainsäädäntö ei velvoita poliisia toimimaan niin. Koulu-uhkauksista on myös annettava kunnon sanktioita vähintään sakot. Näin ehkäistään turhien uhkailujen tuleminen. Aseenkantolupaa hakeville olisi mielestäni myöskin hyvä määrätä jonkinlainen psykologin testi. Kouluissa pitäisi myöskin olla selkeät ohjeet siitä, mioten toimitaan, jos kouluampumis tilanteita tulee. Nykyään sellaisia ohjeita ei ole. Kolmas kouluammuskelu on vain ajan kysymys. Valitettavasti kouluammuskelut eivät ole ainoa uhka, johon emme suhtaudu tarpeeksi vakavasti. On myös vielä toeutumattomia uhkia, joihin pitäisi varautua.

Yksi vielä Suomessa toteutumaton uhka on terrorismi. Suurin osa ihmisistä ei varmaan usko, että Suomessa tulee koskaan olemaan terrorismia. Näin ollen tähän uhkaan ei suhtauduta vakavasti. Minun mielesstä Suomessa pitäisi valmistautua terrorismiin nykyistä enemmän. Syitä sille, että terroristit tänne hyökkäisi löytyy kyllä. Yksi syy sille, että terroristit tänne hyökkäisi on se, että Suomi on kristitty valtio. Al-Qaida haluaa muuttaa koko maailman islamilaiseksi. He ovat uhonneet, että kristittyjen pitää valita joko Islam tai kuolema. Se olisi varmasti vahvin syy hyökkäykselle. On olemassa myös ihan poliittisia syitä. Al-Qaidan terroristit eivät varmaan pidä esim. siitä, että Suomi on lähettänyt rauhanturvaajia Afganistaniin. Joku nyt aikoo varmaan kommentoida, että “Miksi Al-Qaida muka haluaisi muka hyökätä näin pieneen maahan?”. Oikeastaan se, että tämä on näin pieni maa ja tänne ei kukaan odota teeroristi.iskua, on yksi syy tehdä tänne terroristi-isku. Al-Qaida haluaa herättää ihmisissä järkytystä ja paniikkia. Jos yleisesti rauhallisena pidettyyn Suomeen tehtäisiin terroristi-isku, niin se olisi omiaan herättämään järkytystä maailmalla. Tämä palvelisi Al-Qaidan tavoitteita. Meidän on siis varauduttava nykyistä enemmän terrorismiin. Yksi asia mitä pitäisi tehdä on lentokenttien turvatarkastusten tiukentaminen. Moni lienee kanssani tästä erimieltä, mutta mielestäni olisi hyvä ottaa lentokenttien turvatarkastuksissa mallia USAsta. Esimerkiksi kengänpohjat olisi ihan viisasta tutkia. USAssa osataan suhtautua terrorismiin Suomea vakavammin, koska siellä on jo tapahtunut terroristi-iskuja. Kansainväliseen yhteistyöhön terrorismin torjumiseksi on myös osallistuttava aktiivisesti. Mediassa on terrorismia käsiteltävä kaikkia maita koskevana ongelmana, koska se on sitä.

Mielestäni yksi realistinen uhka Suomelle on uusi sota. Okei en väitä, että esim. tänä vuonna tulisi uusi sota. Mutta se että juuri nyt ei sodan uhka ole ajankohtainen ei tarkoita sitä, että se ei olisi sitä 10 tai 20 vuoden kuluttua. Kukaan ei tiedä, mihin suuntaan tilanne tulee kääntymään. Yksi keino välttää mahdollista sotaa olisi NATO-jäsenyys. En usko Venäjän haluavan sotaan NATOa vastaan. Yleisestä asevelvollisuudesta ei myöskään missään nimessä saa luopua. Jos tänne hyökätään, niin on meidän jotenkin puolustauduttava.

Sellosta sanoisin vielä, että nyt käytävä perusteellinen julkinen keskustelu siitä, miten näitä tapauksia tulevaisuudessa vältetään. Tämä on koko kansan asia. Eilinen tapaus ei välttämättä ole yksittäistapaus. Toisaalta vaikka olisikin, niin yksikin tälläinen tapaus on liikaa.

Meidän on tunnustettava, että meillä on samat uhat, mitkä muillakin mailla. Jos emme sitä itsellemme tunnusta, niin olemme helppoja uhreja. Emme asu missään Lintukodossa. Ainoa Lintukoto missä pääsemme käymään on tämä nettisivusto.

Toivon Sellon ampumavälikohtauksen uhreille jaksamista ja Jumalan siunausta.

-mä., 1.1.2010

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 9 kommenttia
Kommentit
#13061

Vaikka kaikki maailman terrori-iskuissa kuolleet laskettaisiin yhteen, on kuolleiden määrä aivan mitätön kun verrataan todellisiin uhkiin. Esimerkiksi meillä vaikka alkoholi ja sydän- ja verisuonisairaudet. Keskittymällä terrorismiin ei voiteta mitään. Ei ihmishenkiä eikä edes turvallisuutta. Onko ihmisillä Yhdysvalloissa nyt turvallisempi olla? Ei takuulla.

Valtiot tekevät paljon enemmän ja tuhoisampia terrori-iskuja kuin yksilöt. Yhdysvallat esimeriksi yritti määritellä terrorismin turvallisuuslinjausensa avuksi, mutta luopui neljännen yrityksen jälkeen. He eivät nimittäin keksineet määritelmää, jonka mukaan Yhdysvallat itse ei olisi tehnyt terrori-iskuja.

Niin mä, terrotistit kuin terrositivaltiotkin (liki kaikki valtiot), uskovat asiansa oikeellisuuteen, ja “oikeuteensa” tappaa ja kontrolloida muita asiansa puolesta.

-Aapo, 2.1.2010

#13062

“Kouluissa pitäisi myöskin olla selkeät ohjeet siitä, mioten toimitaan, jos kouluampumis tilanteita tulee. Nykyään sellaisia ohjeita ei ole.”

Kyllä itse ainakin muistan lukeneeni tuollaisia ohjeita kouluni turvasuunnitelmasta.

Tuolle väitteellesi, että Suomea muka uhkaisi terrorismi, ei voi kuin nauraa. Kyllä ne ennemmin käyvät jonkun isomman valtion kimppuun.

“Yleisestä asevelvollisuudesta ei myöskään missään nimessä saa luopua. Jos tänne hyökätään, niin on meidän jotenkin puolustauduttava.”

Asevelvollisuuden käytännöllisyydestä ja moraalisuudesta voitaisiin vääntää kättä vaikka kuinka, ja olen jyrkästi asevelvollisuutta vastaan monista syistä, mutta tällä erää tyydyn sanomaan, että mikäli Suomea joku toinen valtio uhkaisi, en vaivautuisi tätä puolustamaan, enkä laiskuudesta tai pelkuruudesta, vaan siitä syystä, etten koe tätä puolustamisen arvoiseksi.

Suomi on niin mitätön valtio, että en totisesti ymmärrä, miksi kukaan tahtoisi tänne hyökätä, terroristijärjestö tai toinen valtio. Suurimpia uhkia ovat täällä yksittäiset tapaukset kuten tuo Sellon tapaus ja eduskuntapuolueemme.

Aapon kommentin kanssa olen samoilla linjoilla.

-The Unfortunate One, 2.1.2010

#13063

Tuo Aapon kanta on juuri se näkökanta jota haluaisin korostettavan. Terrorismilla voidaan pelotella ja kontrolloida ihmisiä, sekä ajaa läpi mitä sairaampia lakeja.

-Eezi, 2.1.2010

#13064

“Eilinen tapaus ei välttämättä ole yksittäistapaus.”

Ei todellakaan ollut. Jatkuvasti uutisissa kerrotaan henkilöistä (useimmiten miehistä), jotka ovat mustasukkaisuuksissaan tappaneet vaimonsa/exänsä/kilpakosijan tai vähintään haavoittaneet vakavasti. Tästä tapauksesta näin mittavan teki se, että se tapahtui kauppakeskuksessa.

Olen Aapon kanssa samaa mieltä.

-Maria!, 2.1.2010

#13065

“On myös vielä toeutumattomia uhkia, joihin pitäisi varautua.”

Voitko nimetä vaikkapa kaksi realistista uhkaa seuraavan vuoden aikana, jotta seuraavaan turvalliuuspoliittiseen selontekoon saadaan asian mukaiset korjaukset tehtyä? Lisäksi olisi hyvä, jos kertoisit, että miten se rahoitetaan.

Kouluammuskelijoiden ja terroristien tavoitteita ajaa parhaiten juuri nyt meneillään oleva ajanjakso, jossa luodaan lakeja, jotka luovat väärää turvallisuuden tunnetta. Esimerkiksi hetki sitten ollut tapahtuma, jossa lentokoneeseen oli saatu kuljetettua räjähteitä. Tosin suunnitelma epäonnistui, koska muut matkustajat pääsivät väliin. Miten se olisi estetty?

-teuro, 2.1.2010

#13067

Al-Qaida on äärinationalismia, se halua läntiset valtiot ja yritykset pois alueiltaan. Ei perustu mihinkään maailman islamilaistamiseen.

-mn, 4.1.2010

#13074

Kouluammuskelut voidaan estää kiusaamiseen puuttumisella.

-sammakko, 4.1.2010

#13099

Psykologinen testi? Ei ole olemassa mitään yksittäistä testiä, joka olisi perusteltu tapa valikoida potentiaaliset massamurhaajat normiväestöstä. Sairaanhoitajakoulutukseen hakeville on psykologinen testi, ja kumma kyllä meillä on insuliinimurhat, vanhusten säästöjen varastamiset ym.

P.S. Pidäpäs mielessä, että se että on veikannut jotain tapahtuvan ei tarkoita, että perusteet tälle veikkaukselle olisivat olleet hyvät. Huonoillakin perusteilla voi saada oikean tuloksen ja vice versa. Siksi toiseksi Jokela ei ollut ensimmäinen kouluammuskelutapaus.

-Prophet of Disaster, 5.1.2010

#13119

Suomalaiset kuolevat syöpään ja sydän- ja verisuontauteihin. Satunnaiset ampumiset kauppakeskuksessa/kouluissa eivät asiaa pahemmin muuta.

Vaikka tänne tulisi terroristi-isku niin ei sekään tappaisi kuin jonkun kymmentä ihmistä. Ei kannata pelätä moisia.

-Tuomas, 7.1.2010

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.