Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Tupakkalakko

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
8 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 18/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Tupakoinnin lopettamisen ihanuus ja kurjuus. 2 327 lukijaa, joista 530 eli 23% on antanut arvosanan (7).

Tupakkalakko

Jos minulta kysyttäisiin, mikä on helpointa ja vaikeinta elämässä, niin vastaisin, että se on tupakoinnin lopettaminen. Tumppaan aina aamulla, ennenkuin lähden töihin. Poltan seuraavan tupakan, kun tulen töistä kotiin. Talvella onnistuin kuitenkin olemaan useita kuukausia polttamatta ja se ei ollutkaan niin helppoa.

Tupakkalakko alkoi eräänä lokakuisena aamuna ja päättyi helmikuun loppupuolella. Lakon loppua enteili se, että aloin ensin poltella viikonloppuisin. Sitten lopulta koko lakko päättyi omaan heikkoon luonteeseeni. Tupakoinnin lopetus ei onnistunut – ehkä minut on vain tarkoitettu polttelemaan. Olin onnellinen tupakoimattomuudestani ja olisin halunnut päästä tupakasta eroon, mutta minkäs voit, kun olet tähän koukkuun joutunut.

Käytin tupakoinnin lopettamisessa internetistä löytyvää ActiveStop-ohjelmaa, http://www.activestop.fi/, jossa täytellään omaa päiväkirjaa kuukauden ajan. Ohjelmassa saa vastata joka päivä omiin tupakointitapoihin liittyviin kysymyksiin ja se alkaa viikkoa ennen tupakoinnin lopettamista. Ohjelmassa on myös joka päivälle tupakointiin liittyviä artikkeleita. Lisäksi ohjelma tarjoaa laskurin, jolla saa selville mm. siihen mennessä polttamatta jätetyt tupakat ja rahansäästön. Ensimmäisen kuukauden jälkeen ohjelma antaa vielä uusia tehtäviä viikon välein, parin kuukauden ajan. Mielestäni ohjelma, sen ohella, että oli visuaalisesti mukavan näköinen, oli todella hyvä ja kannusti minua siihen, että onnistuin olemaan niinkin pitkään polttamatta.

Ensimmäisten kuukausien aikana käytin myös nikotiini-korvaushoitoa ja se on mielestäni tehokasta. Irrottauduin korvaushoidosta yhdellä kertaa ja onnistuin sen jälkeen olemaan tupakatta vielä pari kuukautta. Silloin helmikuun lopulla olisi ehkä kannattanut ottaa Nicorette-microtab tupakan sijasta! Yleensähän nikotiini-korvaushoitoa suositellaan käytettäväksi vain noin puoli vuotta. Luin kuitenkin äskettäin erään alan asiantuntijan mielipiteen, jonka mukaan nikotiini-korvaushoitoa voi jatkaa vaikka koko loppuelämänsä, koska siinä ei ole muita vahingollisia aineita  kuin nikotiini. Tupakastahan niitä löytyy paljon enemmän, mm. nikotiini, terva ja häkä.

Ehkä joskus, jos minulta löytyy uusia voimia, aloitan uuden tupakkalakon. Minusta se on ehdottoman kannatettavaa, kun ajattelen kaikkia tupakan haittoja, joita ovat mm.

  • vaarallisten tautien, kuten keuhkoahtaumataudin ja keuhkosyövän mahdollisuus
  • rahan kuluttaminen savuna taivaalle
  • tupakoinnin turhuus

Mutta se tupakkalakko on sitten syksymmällä!

-Da Dam, 11.4.2010

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 2 kommenttia
Kommentit
#13469

Minä olen ollut onnistuneesti tupakkalakossa muutamia vuosia sitten. Jauhoin niko-purkkaa vain pari päivää, kunnes huomasin, että sitäkin rupeaa tekemään mieli ihan niin kuin tupakkaakin.

Käytin korvaushoitona punttisalia ja liikuntaa, enkä myöskään juonut. Lakko katkesi 3 vuotta myöhemmin viikonlopputupakointiin. Kun aloin taas käydä baareissa, tupakka ilmestyi kuvioihin kuin itsestään. Paras keino lakon onnistumiseen lienee siis lopettaa samalla myös juominen.

-Julli, 13.4.2010

#13472

Julli:

“Paras keino lakon onnistumiseen lienee siis lopettaa samalla myös juominen.”

Tämä on kyllä aivan totta. Minä olin tupakkalakon aikana ottamatta edes saunaolutta. Kuitenkin, parina iltana lakon aikana otin, ja silloin myös poltin. Joten tupakkalakkoni ei ollut aivan täydellinen.

Täytyy sanoa, että niiden parin illan jälkeisinä päivinä oli paljon vaikeampaa jatkaa tupakkalakkoa – onnistuin kuitenkin. Yleensäkin ensimmäinen tupakka tuntuu lakkolaisen mielestä saavuttomalta aarteelta, mutta kun sen sitten lopulta laittaa suuhunsa ja sytyttää, niin se maistuu enemmänkin savukepaperilta. Minusta ainakin tuntui tältä. Joten, jos mitenkään mahdollista, niin sitä ensimmäistä tupakkaa kannattaisi välttää viimeiseen asti ja keksiä jotain muuta tilalle.

Parantuva yleiskunto on aina sellainen asia, jota “hehkutetaan” alan kirjoissa. En ollut huomaavinani yleiskunnossa mitään muutosta – ennenkuin lakko loppui. Tupakoimattomuuden aikana olo on lähinnä normaali, uudelleen tupakointia aloittaessa huomaa, miten väsyy nopeammin, suu maistuu santapaperille ja ohimoissa jyskyttää, jos polttaa liikaa.

Sanoisin nuoremmille Agoran lukijoille, että tupakointia ei kannata aloittaa. Se saattaa nuorena porukassa poltellessa tuntua hienolta ja coolilta. Aikuisena se on asia, josta useimmat haluaisivat päästä eroon – jos kykenisivät lopettamaan. Monet eivät pysty, ennenkuin ovat niin sairaita, että eivät kykene polttamaan. Karua, mutta totta.

-Da Dam, 13.4.2010

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.