Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Maalla on mukavaa, mutta kyllä kaupungissakin

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: legato: (musiikissa) sitoen (esitettävä sävellyksen osa)
11 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 23/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Mietteitä elämästä maalla ja kaupungissa. Maalla on vapaampaa, kaupungissa on palvelut lähempänä. 3 205 lukijaa, joista 459 eli 14% on antanut arvosanan (7).

Maalla on mukavaa, mutta kyllä kaupungissakin

Markku Pölösen elokuvassa “Kivenpyörittäjän kylä” vanhempi, ikänsä maalla asunut mies antaa nuoremmalle, kaupunkiin muuttaneelle mutta siellä viihtymättömälle miehelle ohjeita siitä, mitä pitää muistaa, kun muuttaa maalta kaupunkiin ja haluaa sopeutua sinne:

         Kato, että kello näkkyy... elä pie muallaista immeisenä... tonkase totta joka asiassa.

Eli kirjakielelle käännettynä:

         Katso, että kello näkyy... älä pidä maalla asuvaa ihmisenä... tonkaise totta joka asiassa.

Elokuva sijoittuu jonnekin 1960 – 1970-luvun tienoille. Niihin aikoihin erottelu kaupunkilaisten ja maalla asuvien välillä olikin varmaan paljon tavallisempaa. Nykyään moni asuu maalla ja käy töissä lähikaupungissa. Minä olen asunut elämäni aikana sekä maaseutu- että kaupunki-ympäristössä. Kun kaksikymmentä vuotta sitten muutin maalta kaupunkiin, niin yllätyin eniten siitä, miten eläminen kaupungissa oli – ja on – paljon helpompaa kuin maalla. Olen elänyt vuosien aikana, eri elämäntilanteissa, sellaisia vaiheita, että:

  • käytössä on ollut vain kylmää vettä, joka on pitänyt ensin lämmittää kattilassa esim. tiskivedeksi,
  • ei ole ollut suihkua, vaan on lämmitetty sauna aina tarvittaessa,
  • lähin kauppa on 15 kilometrin päässä,
  • kirjasto on 15 kilometrin päässä,
  • oma auto on välttämätön, koska linja-auto ei kulje kylällä kuin korkeintaan kerran, pari päivässä,

Maaseudulla asuessani olin tietysti tottunut näihin kaikkiin asioihin sellaisina kuin ne olivat, tosin talouteen kyllä saatiin myöhemmin lämminvesivaraajat. Kuitenkin, kun kaupunkiin muutettuani kaikki oli yllättäen käden ulottuvilla, niin elämä helpottui kerralla. Se oli jotain sellaista, mitä en ollut osannut odottaa. Elämä kaupungissa alkoi sujua kuin luonnostaan. Olen huomannut, että olen enemmän kaupunki-ihminen kuin maalaisihminen. Maalla on vapaus, ihanat, kaislikkoiset järvenrannat ja ympärillä oleva metsä, mutta kyllä kaupungistakin löytyy runsaasti puistoja ja luontopolkuja.

Yksi asia, joka jäi maaseudulla asumisestani mieleen, olivat muut maalla asuvat naiset, erityinen ihmisryhmä, jonka parhaina piirteinä on aivan ihmeellinen sinnikkyys, neuvokkuus ja ahkeruus. He hoitavat monta asiaa yhtä aikaa, heidän käsistään syntyvät yhtä lailla ruisleivät, karjalanpiirakat ja hienot täytekakut, kuin sävy sävyyn soinnutetut matot ja seinävaatteetkin. He pyörittävät lasten hoidon ohella muuta kodin arkea, tekevät navettatyöt heinätöiden ohessa, ajavat traktoria ja puimuria isännän apuna. En kokenut itse omaavani näitä taitoja niin hyvin. Kyllähän minäkin tein tällaisia töitä, mutta kun todellinen taituri tekee niitä, niin ne on tehty viimeisen päälle hyvin ja käytännöllisesti.

Minä en ole koskaan ajanut puimuria, mutta olen ajanut peräkärryllisellä traktorilla, lähtenyt lähisukulaisen häistä suoraan AIV:n tekoon, huhkinut heiniä seipäälle, ajanut karanneita lehmiä pois naapurin kaurapellosta ja valvonut lehmän vieressä aamuun asti, kun se on poikinut. Yksikään lehmä tai syntyvä vasikka ei kuollut tai sairastunut kokemattomuuteni vuoksi. En koskaan ajanut traktoria peräkärryineen tieltä sen mutkan vuoksi, jonka takana oli oja. Tiesin, milloin pitää kutsua eläinlääkäri ja milloin seminologi. Osasin hoitaa yhtä lailla kahta kuin kolmeakin lypsy-yksikköä. Leivoin itse leipää, mutta en karjalanpiirakoita. Todellinen taito ja tuntuma maataloustöihin tulee kuitenkin vasta vuosien kokemuksen jälkeen.

Lopuksi annan vielä vinkin siitä, mitä kaupunkilaisen kannattaa muistaa, jos muuttaa vapauden toiveissa maalle: Pidä välit naapurissa asuvaan maatilan isäntään kunnossa, että pääset myös talvella lähikaupunkiin töihin, kun puolen kilometrin pituiselle pihatiellesi on pakkautunut puoli metriä uutta pakkaslunta ja tarvitset yhdistelmää isäntä, traktori ja lumiaura.

Artikkeli on julkaistu City:n blogi-kirjoituksena nimimerkillä Marinia, mutta ajattelin, että se käy hiukan korjailtuna myös tänne.


 

-Da Dam, 30.4.2010

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 2 kommenttia
Kommentit
#13510

Olen itse muuttanut vasta alle vuosi sitten maalta kaupunkiin, ja ennen sitä vain kaksi ensimmäistä listan kohtaa oli muuttunut helpompaan suuntaan, etäisyydet ja joukkoliikenteen rajoittuneisuus pysyvät samana varmasti vielä pitkään. Monesi vain tahallaan vesijohdottomiksi jätetyissä mökeissä täytyy lämmittää joen vettä.

Helppoutta kaupunkiin muutto ei välttämättä tuonut: enää en voi käydä saunassa milloin haluan, sillä kerrostalossa on viikossa tietyt saunavuorot. Maalla koulukyyti haki kilometrin päästä, kaupungissa kävelen/poljen/menen kalliilla bussilla muutaman kilometrin päästäkseni keskustaan tai yliopistolle. Lähikauppa on toki lähempänä, mutta on vain tottumuskysymys, käykö kerran pari tekemässä isot ostokset vai lähes joka päivä hakemassa kaupasta jotain.

-Zeggo, 30.4.2010

#13512

Korjasin vielä artikkelia vähän ja lisäsin siihen tekstiä. Jospa se olisi nyt lopullisessa kunnossa.

Keskustelin aiheesta aika kiivaasti artikkelin yhteydessä. Nyt ehkä ymmärrätte, mistä se johtui :) Entinenkin asuinympäristö vaikuttaa näin paljon omiin mielipiteisiin, vaikka olisi kulunut pidempikin aika siitä, kun siellä on elänyt.

-Da Dam, 1.5.2010

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.