Kokeet eivät ole hyvä tapa arvioida oppilaan osaamista
Koulussa oppilaille annetaan kokeita. Kokeiden idea on perinteisimmillään se, että annetaan oppilaalle paperi, jossa on kysymyksiä, joihin pitää vastata ulkomuistista ilman, että saa käyttää apuna kirjaa tms. tai kysyä apua. Kokeet on yleisesti hyväksytty tapa arvioida oppilaan osaamista. Minun mielestä kokeet eivät ole kovin hyvä opetuskeino. Näen koesysteemissä ongelmia.
Ensinnäkin kokeet aiheuttavat monissa oppilaissa paljon jännitystä. Monet oppilaat jännittävät etukäteen sitä, että saavatko he hyvän numeron tai pääseekö he kokeesta läpi. Tämä jännitys varmasti huonontaa oppimistuloksia. Stressaaantuneena ihmisen keskittymiskyky laskee ja itseluottamuskaan ei siinä tilassa välttämättä pahemmin kasva. Jos olette joskus katsoneet Heikoimman lenkin tai Haluatko miljonääriksi -ohjelman kaltaisia tietovisailuja, niin olette varmasti huomanneet, miten ihminen jännittyneenä unohtaa monia asioita, jotka muuten olisi hänelle aina kirkkaasti mielessä. Näin ollen monien oppilaiden oikea osaaminen ei välttämättä tule koetilanteessa esiin. Näin ollen oppilaan osaamisesta syntyy todellista huonompi kuva.
Toisekseen kokeet luovat opiskelijoille vääränlaista ajattelumallia. Monet opiskelijat ajattelevat, että heidän pitää päntätä nimen omaan koetta varten ja sitten he unohtavat autuaasti kaiken. Koulussa kuitenkin pitäisi opiskella nimenomaan elämää varten eikä kokeita varten. Elämässä loppupeleissä kuitenkin on olennaisempaa, mitä osaa esim. työelämässä kuin se, mitä osaa jossakin yksittäisessä kokeessa. Ei ole kovin hyvä, jos oppilaan ainoa tavoite on saada kokeet läpi.
Koenumerot on leimaavia. Oppilaiden välille myös syntyy helposti kilpailua siitä, kuka saa parhaan numeron. Oppilaathan kyselee usein toisiltaan kokeet takaisin saatuaan, että “minkä numeron sä sait?” Tälläinen oppilaiden paremmuusjärjestykseen laittaminen ei ole mielestäni kovin kannustavaa oppilaita kohtaan. Jos joku oppilas saa huonon numeron, niin se ei tee ainakaan hyvää hänen itsetunnolleen. Olisin oikeastaan valmis luopumaan todistuksenkin numeroista kokonaan. Todistuksissa voisi mielestäni olla kustakin aineesta sanallinen arviointi, jossa keroottaisiin oppilaan vahvuudet ja kehittämiskohteet kyseisessä aineessa. Tämä voisi loppujen lopuksi kertoa enemmän oppilaan osaamisesta kuin joku epämääräinen numero.
Kokeita parempi systeemi arvioida oppilaan osaamista olisi se, että opettaja nyt pitkin vuotta antaisi pieniä tehtäviä ja niiden ja tuntiaktiivisuuden perusteella katsottaisiin, minka numeron oppilas ansaitsee. Kokeet joutaisi samaan romukoppaan opettajan karttakepillälyömisoieuden kanssa.
Agora on julkinen foorumi jossa voit
julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta
julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.