Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Limuautomaattien poistaminen kouluista ei ole hyvä ajatus

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: sapluuna: kaavio, malli (jonkin tekemiseksi)
11 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 35/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ruoka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Koulujen limuautomaatien poistamisessa ei ole mitään hyötyä 3 479 lukijaa, joista 470 eli 14% on antanut arvosanan (7).

Limuautomaattien poistaminen kouluista ei ole hyvä ajatus

limuautomaatti

Katsoin torstaina Päivän kasvo -ohjelmassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen puheenjohtaja Pekka Puskan haastattelua. Hän puhui siinä keinoista vähentää suomalaisten ylipainoa. Hän mainitsi yhtenä keinona limuautomaattien poistamisen kouluista. Minun mielestä ajatus ei ole hyvä. Vastustan limuautomaattien poistamista kouluissa.

Sopimukset limuautomaateista tekee oppilasvaltuustot. Osa rahoista, joilla limuautomaateista limua ostetaan, menee oppilasvaltuustoille. Oppilasvaltuustot tekevät hyvää työtä tuodessaan opiskelijoiden näkökulmaa koulujen päätösten tekoon. Oppilasvaltuustot järjestää oppilaille myöskin tapahtumia, jotka voi olla hauskoja ja joiden varjolla voi myöskin ajaa jotain tärkeää tapahtumaan. Oppilasvaltuustot tarvitsevat rahaa. Limuautomaattien poistaminen kouluista merkitsisi aika isoa rahan määrän vähenemistä oppilasvaltuustoissa. Tämä ei missään tapaksessa voi olla hyvä asia.

Jos limuautomaatit poistettaisiin koulusta, niin opiskelijat kävisivät koulujen välitunneilla tai muilla tauoilla lähimmästä kioskista tai kaupasta ostamassa limua. Minä väitän, että sillä, käyvätkö nuoret ostamassa limunsa lähimmästä kaupasta/kioskista vai ostavatko he sen koulun automaatista, ei ole mitään vaikutusta nuorten painoon. Joku saattaa tässä vaiheessa sanoa, että kauppaan kävellessä saa liikuntaa. Se liikunnan määrä, joka koulusta lähimpään kauppaan ja takaisin kävellessä tulee, on kuitenkin aika vähäinen ja ne vähäiset kalorit, jotka siinä kävellessä palaisi tulisi takaisin siitä limusta. Oikeastaan on parempi, jos nuoret ostavat limunsa koulujen automaatista, koska silloin ainakin osa rahoista menee heidän itsensä hyväksi (viitaten aiemmin mainitsemaani oppilasvaltuustoasiaan).

Jos ihmisten ylipainoa halutaan vähenpää, niin pääpainon tulee mielestäni olla valistuksessa. Ihmisten käytöstä voidaan ohjata toivottuun suuntaan antamalla heille tietoa ylipainon vaaroista ja ylipainoa aiheuttavista asioista. Ketään ei kuitenkaan voi pakottaa elämään terveellisesti. Sikäli kun kukaan nyt ylipäätään elää täysin terveellisesti. Eiköhän jokaisella ole joku pikku pahe.

Koulujen limuautomaattien poistamisella ei ratkaista yhtäkään ongelmaa, mutta aiheutetaan hallaa oppilasvaltuustoille.

-mä., 10.7.2010

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 37:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#13748

“Kuinka moni oikeasti tankkaa ison pullon limua kouluun mennessään?”

Minä en usko, että Agakonna tarkoitti, että oppilas joisi sen pullon kouluun mennessään. Eiköhän hän tarkoittanut, että oppilas joisi sen koulupäivän aikana.

-mä, 24.7.2010

#13749

“Niin mihin kysymykseen jätin vastaamatta?”

Luetun ymmärtäminen, on se niin vaikeaa. Mutta hyvä neuvoja olet varmasti. Ihan Varmasti.

-Tuntematon, 24.7.2010

#13750

Tuntematon, Lue tarkkaan: “Oppilailla on sitten hyvä syy käydä ennen koulua ostamassa kaupasta iso pullo limsaa ja VIEDÄ SE KOULUUN repussaan.” Tuossa ei puhuta mitään kittaamisesta ennen kouluunmenoa. Onneksi sentään mä ymmärsi asian oikein.

-Agakonna, 24.7.2010

#13751

Vastasitte ainakin viimeiseen kysymykseen :)

Tankata -verbiä voi käyttää myös toisella tavalla. Silloin tavaraa ostetaan varastoon. Tavara kulutetaan myöhemmin. Esimerkiksi mopon tankki voidaan tankata bensiinillä. Kaikkea bensiiniä ei kuitenkaan käytetä heti. Bensiini käytetään tarpeen mukaan myöhemmin. Bensiiniesimerkki on hieman vaarallinen. En tarkoita että bensiiniä voisi juoda. Bensiiniä ei saa juoda. Bensiini on myrkyllistä. Älkää juoko bensiiniä.

Tarkoitin tankkaamista tässä mielessä. Tarkoitin että limsapullo ostetaan reppuun. Limsaa nautitaan pullosta myöhemmin päivän aikana. Reppu on leikisti kuin tankki. Repulla tarkoitan selässä kannettavaa kassia. En tarkoita repulla lapsen pömpöttävää vatsaa.

Puhumme siis samasta asiasta. Tapasi käyttää tankata -verbiä on hyvä. Lapset näyttävät tankeilta. Lapset tankkaavat itseensä limsaa. Limsasta lapset tulevat vielä enemmän tankin näköisiksi.

Muutan edellisen kommentin helpommin ymmärrettäväksi. Koettaakaa löytää asian ydin. Ei kannata tarttua epäolennaisuuksiin:

Kysymys ei ole limsan kiellosta. Kysymys on limsan tarjonnan rajoittamisesta. Limsaa ei olla kieltämässä. Limsan tarjonta koulussa lisää niin kutsuttuja heräteostoksia. Heräteostos on suunnittelematta tehty ostos. Moni ostaa limsaa automaatista hetken mielijohteesta. Mielijohteen voi synnyttää esimerkiksi mainos. Automaateissa on mainoksia. Automaatti mainostaa limsaa. Automaatti myös mahdollistaa mielijohteen toteuttamisen.

Automaattien poistaminen vähentää mainontaa. Automaattien poistaminen rajoittaa mahdollisuuksia toteuttaa mielijohde. Automaattien poistaminen vähentää limsan heräteostoksia.

Kuinka moni oikeasti ostaa limsaa kouluun mennessään juodakseen sitä päivän aikana? Onko jokaisen koulumatkalla limsaa myyvä yritys, joka on riittävän aikaisin auki?

-Tuntematon, 25.7.2010

#13752

Vuosia sitten lukioni johtoporras päätti poistattaa oppilaskunnan omistaman limuautomaatin “terveyssyihin” vedoten. Hauskinta oli kuitenkin se, että koulun ruokailun järjestävä, Fazer Amican omistama ruokala sai kuitenkin jatkaa limun, karkkien yms. “roskan” myymistä. Oppilaat saivat siis edelleen limsansa helposti, ilman että tarvitsi edes poistua rakennuksesta ja rahat valuivat opiskelijoiden terveellistä virkistystoimintaa tukevan oppilaskunnan sijasta suuryhtiön läskipersepomojen kukkaroon. Koulun asioista päättävät kukkahatut myhäilivät tyytyväisyyttään kun taas yksi nuorisoa vainoavista saatanallisista vitsauksista oli saatu kielloilla kuriin.

-Tuntematon, 26.7.2010

#13753

Kaima, näkökulmasi on kovin yksipuolinen. Taustalla voi olla mitä hyvänsä syitä henkilökemioista alkaen. Jos itselläni olisi kukkahattu, voisin ajatella näin:

Nyt oppilaskunta ansaitsee itse liian suuren osan rahoistaan. Heidän saamansa kate on pois Amicalta, ja koulu joutuu maksamaan kompensaatiota. Mutta hei; kiellän limunmyynnin oppilaskunnalta ja annan Amicalle monopolin. Sen avulla voin neuvotella koulun maksamaa kompsensaatiota pienemmäksi. Säästyneillä rahoilla voin vastaavasti korottaa oppilaskunnalle myönnettävää määrärahaa. Samalla saan sananvaltaa siihen, lähteekö oppilaskunnan hallitus ryypp.. opintomatkalle, vai ei. Kaikki saavat saman rahan, vain reitti on eri. Nyt oppilaille menevä kulkee minun kauttani.

En toki ajattele näin, sillä minulla ei ole kukkahattua. Ja mitä läskiperseisiin tulee, niin niitä löytyy lapsista enemmän kuin suuryhtiöiden johtoportaista. Miksiköhän?

-Tuntematon, 26.7.2010

#13898

Miten vaikeaa on vaihtaa litkuautomaatti välipala-automaatiksi, jossa olisi leipiä ynnä muuta kivaa. Eihän nekään täysin saasteettomia ole säilöntäaineineen ja rasvoineen, mutta ainakin muistuttaa enemmän sitä _oikeaa ruokaa_ ja siitä saa kylläisen vatsan ja energiaa lopputunneille.

Toinen idea olisi ruokalan kylkeen pystytetty pikkukiska. En tiedä, olisiko kannattavaa, mutta esim kotitaloustuntilaiset voisivat väsäillä aina jotain kivaa myyntiin, fyrkat oppilaskunnalle ja hyvä kiertämään.

-Jonesy, 31.12.2010

#13901

Ei automaatin vaihtaminen ole vaikeaa, vaan voileipäautomaatin saaminen kannattavaksi. Jonkun täytyy tehdä leivät, ostetuista ei irtoa katetta. Ne myös pilaantuvat nopeasti, ja hukkaa tulee usein kun kaikki ei aina ehdi mennä kaupaksi. Limu ei pilaannu, se säilyy hyvin ja automaatin täyttäminen onnistuu jopa oppilailta.

Kouluruoka ei kelpaa, on viileämpää vetää Batteryä tai Cokista brunchiksi. Se auttaa krapulaankin paremmin. Vanhemmiten viileys onkin kiusallisempaa, kiille on kadonnut eikä vihlonta taukoa. Oikeat suuryhtiöt, kuten Pepsi ja Cocacola vetävät valtavia voittoja lasten muuttuessa hampaattomiksi löllöpulliksi. Mikäs siinä, omistan itsekin Coca-Cola Companyä.

Siis eläköön tarpeelliset limuautomaatit. Juokaa lapset limpparia päivittäin, lämmin ruoka on luuserikamaa.

-Tuntematon, 2.1.2011

#13988

Vieläkö ihmiset ostavat limuja automaateista? Mielestäni parempi ajatus olisi opettaa opiskelijoille edes perustiedot mm. ekonomiasta & taloudesta, jotta ymmärtäisivät miten typerää on ostaa limuja yli-hinnoitelluista automaateista ja suosiolla ostaa ne limut kaupasta, joko ennen tai jälkeen koulun. :)

-Sir JoN, 20.4.2011

#13992

Meillä taas on kotona erittäin liberaali politiikka karkin suhteen lapsille. Karkkia on aina saatavilla, joten sitä alussa lapsemme söivät aika paljon. Kuitenkin viimei aikoina kulutus on laskenut selvästi. Tämä johtuu minusta siitä, että karkkia ei tarvitse odottaa, eikä toisaalta pelätä sen pois ottamista, joten se ei ole palkinto eikä rangaistus mistään se vaan on olemassa. Lapsemme ovat lähes 4-vuotiaita.

-teuro, 11.5.2011

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ruoka tai muista aiheista.