Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Saippualla mässäily on likaista

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
13 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 12/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Saippuan liiallinen käyttö johtaa päinvastaisiin vaikutuksiin kuin on toivottu. 2 888 lukijaa, joista 524 eli 18% on antanut arvosanan (7).

Saippualla mässäily on likaista

Saippuan tai suihkugeelin käyttö kehon puhdistukseen on merkittävää länsimaisessa kulttuurissa. Lähes kaikki peseytyvät pesuaineiden kanssa monta kertaa viikossa ja monet jopa joka päivä. Tarkoituksena on poistaa iholta pahanhajuiset yhdisteet ja niitä tuottavat mikrobit, mutta tähän liittyy merkittäviä ongelmia.

Ihmisen iho on mikrobeille kasvualusta ja evoluution myötä iho on kehittynyt suosimaan mahdollisimman haitattomia eliöitä, jotka varaavat elintilan itselleen. Näin haitallisemmille mikrobeille ei jää tilaa elää iholla. Saippualla tai muulla vastaavalla peseytyminen tuhoaa ihon bakteerikannan ja raivaa tilaa uusille tulokkaille. Uusi bakteerikanta on hajuttomuuden kannalta vähemmän optimaalinen kuin aikaisempi, ja erityisen paha ongelma on jalkojen välissä, missä uusi bakteerikanta saapuu peräsuolesta. Näin pesuaineet käytännössä luovat tarpeen itselleen.

Toinen ongelma pesuaineiden käytössä liittyy D-vitamiiniin. D-vitamiinia muodostuu iholla UVB-säteilyn vaikutuksesta ja se imeytyy verenkiertoon noin kahden vuorokauden kuluessa. Pesuaineilla peseytyminen poistaa D-vitamiinin iholta, jolloin sitä ei saa hyötykäyttöön.

Suosittelen, että peseydyt pääsääntöisesti pelkällä vedellä ja käytät pesuaineita vain erityistapauksissa, kuten käsienpesu ennen ruoanlaittoa, jos kädet ovat erityisen likaiset.

-Grulps, 10.12.2010

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 11:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#13878

Voivoi. Käsien pesun ja peseytymisen ero taitaa olla epäselvä...

-Mike, 14.12.2010

#13888

Niin... pestiinkö tässä kirjoituksessa nyt käsiä vai jotain muuta?

Aika harva käyttää enää nykyään perinteistä saippuaa peseytymiseen. Minä en käytä sen vuoksi, että se kuivattaa ihoa joka kuivuu jo muutenkin ihan tarpeeksi näillä pakkasilla. Omasta kylppäristäni löytyvistä shower gel yms. purnukoista löytyy merkintä “soap free”.

Käsien pesuun käytän nestesaippuaa jos ovat niin likaiset ettei vesipesu riitä, mutta mitään hajuongelmia siitä ei ole koitunut. Päinvastoin, Fresh & Go -saippuassa on raikkaan merellinen tuoksu.

Niin, ja D-vitamiinit nappailen suoraan purkista koska taivaalta niitä ei näin talvella sada. =)

-Julli, 28.12.2010

#13889

Muutin kirjoitusta koskemaan myös muida suihkussa käytettäviä pesuaineita, ja parantelin lopun esimerkkiä.

Miksi muuten kommenteissa kysytään, että tarkoitetaanko kirjoituksessa käsienpesua? Kirjoituksen idean kannalta on lähes yhdentekevää, mistä ihoalueesta on kyse, ja kenelläkään ei varmasti ole peräreikää kädessään.

“Minä en käytä sen vuoksi, että se kuivattaa ihoa joka kuivuu jo muutenkin ihan tarpeeksi näillä pakkasilla.”

Perustelit, miksi et käytä saippuaa, mutta miksi sitten käyttäisit? Ymmärrät kai, ettet voi perustella tekemättömyyttä, ellet ensin perustele, miksi niin tekisit?

“Niin, ja D-vitamiinit nappailen suoraan purkista”

Tämä on talvella ihan hyvä idea. Muista syödä D-vitamiinin yhteydessä jotain rasvaa; muuten menee suurin osa vitamiineista hukkaan.

-Grulps, 28.12.2010

#13891

“Ymmärrät kai, ettet voi perustella tekemättömyyttä, ellet ensin perustele, miksi niin tekisit?”

En ymmärrä, vaikkei lässyttävä heitto minulle ollutkaan. Voitko selittää miksen voisi vain perustella tekemättömyyttäni? Voitko myös kertoa miten edes voisin perustella tekemiseni, jos kerran en tee?

-Tuntematon, 29.12.2010

#13892

“Voitko selittää miksen voisi vain perustella tekemättömyyttäni?”

Et voi perustella jotain, mitä ei mistään syystä tapahtuisi. Koko ajatuksessa ei ole mitään järkeä. Jos olet eri mieltä, niin voisitko antaa yhden vastaesimerkin?

“Voitko myös kertoa miten edes voisin perustella tekemiseni, jos kerran en tee?”

Esimerkiksi nälkä on syy syödä, mutta jos ruokaa ei ole, ei voi syödä. Ruoan puute on siis syy syömättömyydelle, koska sitä ennen nälkä on syy syödä.

-Grulps, 30.12.2010

#13893

Uudestaan, niinkuin teletapeissa jos se kuulostaisi tutummalta:

“Ymmärrät kai, ettet voi perustella tekemättömyyttä (syömättömyys), ellet ensin perustele, miksi niin tekisit? (söisin)”

Tekemättömyys ja perustelu: En syö koska minulla ei ole nälkä.

Vastaa nyt teletappitasolla: miksi minun pitäisi perustella syömiseni, jos kerran en syö?

-Tuntematon, 30.12.2010

#13895

“Tekemättömyys ja perustelu: En syö koska minulla ei ole nälkä.”

Perustelusi on virheellinen. Perustelusi ja kysymys, johon se vastaa, ovat molemmat täysin merkityksettömiä eikä siis tarkoita yhtään mitään. Jos et syö, niin et syö, ja jos ei ole nälkä, niin ei ole nälkä. Näillä ei ole minkäänlaista syy-seuraus -suhdetta eikä edes teleologista syytä.

“miksi minun pitäisi perustella syömiseni, jos kerran en syö?”

Koska yrität perustella, miksi et syö.

-Grulps, 30.12.2010

#13896

Ihqua teinilsmiä :D

-Tuntematon, 30.12.2010

#13903

“Perustelit, miksi et käytä saippuaa, mutta miksi sitten käyttäisit? Ymmärrät kai, ettet voi perustella tekemättömyyttä, ellet ensin perustele, miksi niin tekisit?”

Hyvin yksinkertaista. Saippuan käyttöä voidaan perustella sillä, että sen avulla voi peseytyä. Itse turvaudun saippuattomiin vaihtoehtoihin samaan päämäärään päästäkseni. Asiasta ei ole järkeä vääntää enempää.

-Julli, 3.1.2011

#13912

“Pesuaineilla peseytyminen poistaa D-vitamiinin iholta, jolloin sitä ei saa hyötykäyttöön.”

En usko sinua. Mistä tuo väite on peräisin?

-Tuntematon, 15.1.2011

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Ihminen tai muista aiheista.