Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Koulusurmaajaepäily?

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: legato: (musiikissa) sitoen (esitettävä sävellyksen osa)
11 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 13/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Kertomus siitä, mitä voi tapahtua, kun huumorintajut eivät kohtaa. 2 848 lukijaa, joista 467 eli 16% on antanut arvosanan (7+).

Koulusurmaajaepäily?

Eräänä aamupäivänä, noin vuosi sitten, lukion toisella “luokalla”, tein tylsistyneenä englannin kurssin koetta. Aloin kunnolla keskittyä kokeeseen vasta, kun pääsin sanastotehtävään, jonka pohjana toimi kukkahattutätimäinen artikkeli videopelien väkivaltaa lisäävistä vaikutuksista. Aihe oli ollut jossain määrin pinnalla, ja minua ärsytti suunnattomasti kuulla joka tuutista sitä “huolestuneisuutta” sellaisten ihmisten suusta, jotka eivät tienneet videopeleistä yhtään mitään. Tein tehtävän nyrpeänä, mutta nyrpeys vaihtui voitonriemuun huomatessani, että seuraava tehtävä oli lauseentäydennystä. Päätin sitten vähän pelleillen ilmaista opettajalle, mitä mieltä olin näiden kukkahattujen selityksistä.

En onnistunut löytämään itse tehtäväpaperia, jossa täydennettävien lauseiden alut olivat, mutta etteköhän saa ihan tarpeeksi irti pelkistä lauseentäydennyksistänikin. Esitän tässä siis ne kaikki täysin alkuperäisessä muodossa jä järjestyksessä, siis virheineen päivineen:

1. going home.

2. to play violent video games like Call of Duty 2 when I go home.

3. watching strömsö.

4. I could kill the people in strömsö like nazis in Call of Duty 2.

5. killing nazis.

6. kill nazis.

7. not to kill nazis

8. but to kill nazis.

9. killing nazis.

10. killing nazis so that their blood is spilled EVERYWHWERE!!!

Kokeen jälkeen opettaja tuli sitten kertomaan minulle, kuinka koevastaukseni huolestutti häntä. En ollut uskoa, ettei opettaja ollut tajunnut koko jutun olleen vain vitsi. Väänsin sitten rautalangasta ja totesin, että ehkä koevastaukseni oli vähän huonoa huumoria.

Olin jo unohtanut koko episodin, kun sain yli kuukauden päästä terveydenhoitajalta kutsun tulla juttelemaan hänen kanssaan. Ymmälläni tein työtä käskettyä, mutta en voinut pidättää nauruani, kun terveydenhoitaja kertoi englannin opettajan epäilleen minun tasapainoisuuttani. Onneksi terveydenhoitaja ei sentään ottanut koevastaustani vakavasti, hän sanoi kutsuneensa minut juttelemaan, koska oli tullut sen luvanneeksi englannin opettajalle. Asia jäi siis siihen. On kuitenkin huvittavaa ja ehkä myös vähän pelottavaa miettiä, millaisia luuloja vitsini sai englannin opettajassa aikaan. Kuvitteliko hän minun olevan ehkä potentiaalinen kouluampuja? Toivottavasti ei sentään. Joka tapauksessa on todettava, että huumorintajuttomuus on synti.

-Pyhä Olavi, 3.4.2011

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 9 kommenttia
Kommentit
#13965

Olen itse videopelien, oikeastaan kaikenlaisen eskapistisen ajanvietteen suuri ystävä, ja olen kirjoittajan kanssa samoilla linjoilla videopelien mahdollisista vaikutuksista nuoriin. Haluan tätä kommentoida, vaikkei se kirjoituksen varsinainen aihe ollutkaan.

Platon suhtautui aikanaan runouteen hieman samaan tapaan kuin jotkut suhtautuvat tänä päivänä videopeleihin, sanoen niiden turmelevan nuorison. Shakespearen näytelmät herättivät aikanaan kauhistusta. Populaarimusiikkia en ole juurikaan nähnyt Suomessa syytettävän nuorisorikollisuuden lisäämisestä, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa näin on valitettavasti käynyt.

En jaksa uskoa hetkeäkään, että yksikään edellä mainituista voisi motivoida kouluampumiseen tai vastaavaan toimintaan. En kuitenkaan näe eroa edellä mainituissa syytöksissä ja videopelien syyttämisessä.

Jos videopelien parissa useita tunteja päivässä viettävän murrosikäisen stereotypia ja kouluampujan stereotypia ovat jonkun maailmankuvassa oikeasti lähelläkään toisiaan, kaipaa kyseinen maailmankuva vakavaa uudelleenkalibrointia.

-The Unfortunate One, 3.4.2011

#13967

Minulla on jonkin verran samantyylisiä kokemuksia. Minä olen viettänyt aikaa sellaisen Internetkulttuurin piirissä, jossa sekoillaan, floodataan, haukutaan ja uhkaillaan toisia päivittäin. Minun on vaikea puhua muuten kuin lainailemalla elokuvia tai uhkailemalla, koska en ole ollut normaalien ihmisten kanssa tekemisissä juuri yhtään. Tämän kulttuurillisen kuilun takia minä olen joutunut pari kertaa koulupsykologin puhuttelulle ja kerran poliisin puhuttelulle. Kuitenkaan en pystyisi tappamaan maalle huuhtoutunutta kalaakaan juuri siitä syystä, etten ole viettänyt todellisessa elämässä aikaa paljonkaan. Tämän takia uskon tietokonepelien passivoivan ennemmin kuin tekevän väkivaltaiseksi, vaikka se ei liity omaan ongelmaani mitenkään.

-ads, 5.4.2011

#13978

Oma vikasi, oli kyllä todella huonoa huumoria.

-l, 12.4.2011

#13981

l, mitä mahdat tarkoittaa “omalla vialla”? Onko Pyhälle Olaville kerrottu, että hän joutuisi puhutteluille, mikäli levittää huonoa huumoria koevastauksessaan? Mikäli näin ei ole, niin en näe, että se voisi olla hänen oma vikansa, koska hän ei tiennyt, että niin voisi käydä.

-ads, 16.4.2011

#13982

l, en ymmärrä kommenttiasi. Olet ilmeisesti saanut sen kuvan, että tekstissä valittelisin näitä tapahtumia. Asia on päin vastoin, koko tapaus oli minusta vain huvittava, ei missään nimessä ikävä. Kaikkiin ei tosiaan tällainen hevosenleikki pure, mutta kirjoittaessani koevastausta tiesin, ettei mitään seuraamuksia voisi tulla, koska vedin jutun niin yli ja koska olin opettajien keskuudessa yleisesti ottaen hyvässä maineessa.

-Pyhä Olavi, 16.4.2011

#13983

ads, pitääkö kaikesta olla ennakkovaroitus? Jos syö jumppatunnilla tennispallon, onko se koulun vika jos masu tulee pipiksi kun “ei ole kerrottu” ettei tennispalloa saa syödä? Eikö kersojen tarvitse käyttää aivojaan, tarvitaanko kaikkeen ohjeet?

Itse asiaan, huumori oli tosiaan mautonta. Pyhä Olavi, mitä olet mieltä opettajan näkökulmasta, pitäisikö hänellä olla erehtymätön ihmistuntemus siitä, kuka on sekoamassa ja kuka pelkästään pelle? Kuinka monta oppilasta opettajallasi oli?

-Tuntematon, 16.4.2011

#13985

Tuntematon,

Tietysti voi olla vähän vaikeaa hahmottaa sitä kokonaisuutta kun et ollut mukana tapahtumissa, mutta kerrataanpa.

Eli kokeessa oli tehtävään liittyvänä tekstinä kukkahattutätimäinen artikkeli siitä, miten tietokonepelit laittavat lasten ja nuorten päät sekaisin ja heti seuraavana oli tämä lauseentäydennystehtävä. On siis selkeästi nähtävissä joku syy näille sekoilulauseille. Jos tuota kukkahattutekstiä ei olisi ollut, niin olisin täydentänyt lauseet tavallisen tylsällä tavalla.

Heti tehtävän alussa korostan, että sekoiluni liittyy väkivaltaisiin videopeleihin, joista aiemmassa tehtävässä puhuttiin: “to play violent video games like Call of Duty 2 when I go home.” ja “I could kill the people in strömsö like nazis in Call of Duty 2.” En osoita mitään piilevää vihaa ympäristöäni kohtaan saati esitä suoria uhkauksia, vaan puhun suorastaan absurdin maanisesti videopelin natsien tappamisesta (seitsemässä lauseessa kymmenestä!) ja haen huvittavaa kontrastia mainitsemalla myös epämääräisesti “ihmiset strömsössä”. Jos tätä ei pilailuksi ymmärrä, niin sille ei sitten voi mitään.

Opettajalla oli tuossa jaksossa ehkä 50-110 oppilasta, mutta minulla on syyni uskoa, että hän kyllä tiesi kuka minä olen. Olin myös ollut tätä kurssikoetta ennen parilla saman englannin opettajan kurssilla, jotka suoritin kiitettävästi ja oikeinkin kilttinä poikana, aktiivisesti viitaten ja ilman mitään kummoisempia sekoiluja. En myöskään ole voinut vaikuttaa muuten omituiselta tai sulkeutuneelta, minulla oli koulussa paljon kavereita ja kaikissa ryhmäkeskusteluissa ja sen sellaisissa olin se ryhmän aktiivinen ja hauska jäsen. Englannin kirjoitustehtävät tein aina jollain tavalla humoristisiksi ja tunneillakin minulla oli tosiaan tapana viljellä huumoria suullisesti, joten opettajan täytyi odottaa jonkinlaista pilailua tästäkin kokeesta. Mainittakoon vielä, ettei viljelemäni huumorini siis ollut aina näin rankkaa, vaikka toki olenkin mustan huumorin ystävä.

Näyttääkö edelleen näidenkin seikkojen valossa, että opettajalta vaadittiin jotenkin erikoista ihmistuntemusta tuon pilan ymmärtämiseen? Ja opettaja vielä meni puhumaan asiasta terveydenhoitajalle, vaikka olin hänelle kertonut, että kyseessä oli pelkkä pila... Pilani olisi ollut mauton, jos olisin tehnyt sen juuri kouluampumistapauksen jälkeen, mikä ei siis ollut tilanne. Omasta mielestäni juttu oli melko tavallista mustaa huumoria.

-Pyhä Olavi, 20.4.2011

#13986

Ehkä opettaja puuttui asiaan osaksi myös varmuuden vuoksi. Jos hän olisi jättänyt asian sikseen ja olisit mennyt ampumaan luokallisen oppilaita, olisi Iltalehdessä ollut heti otsikko: “Koulusurmaaja kirjoitti englannin kielen kokeessa tappamisesta – opettaja ei tehnyt mitään!” Jos olisin itse ollut ko. opettaja, olisin voinut säikähtää ns. oman selustani takia sen verran, että olisin ainakin asiasta ilmoittanut.

Ehkä ylireagointia, ehkä ei. Ongelma on se, että monet tappajat ovat edeltävästi vaikuttaneet ihan normaaleilta ihmisiltä. Sinusta tuo tietenkin tuntuu typerältä, koska tunnet itsesi ja aikeesi. Muut eivät voi sitä yhtä varmasti tietää.

-Maria!, 20.4.2011

#13987

Olet oikeassa, on vaikeaa kommentoida sivusta, varsinkin kun on itse käynyt koulut aikana jolloin videopelejä ei ollut ja kokeisiin vastattiin asiallisesti. Huumori ei vastauksissa juuri kukkinut, siitä seurasi poikkeuksetta hankaluuksia. Jos ei muuta niin julkista nöyryytystä ja huonoja arvosanoja. Onneksi niin ei ole enää.

Opettajasi näkee sinua muutaman kerran viikossa ja oppilaita kieltenopettajalla on luultavasti tosiaan vähintäänkin sata, jos ei nyt aivan kyläkoulusta ole kyse. Vaikka sinusta tuntuu, että opettaja tuntee sinut, niin luulisin että tunteminen on hyvin pinnallista. Hän ei ole nähnyt sinua siviilissä, kotona, kaveriporukassa, harrastuksissa jne. Vain tuo tapaaminen tunneilla, joissa on muitakin mukana. Taustoistasi hän ei tiedä mitään.

Ymmärrän kantasi, mutta ymmärrän hyvin myös opettajasi reaktion. Jo se, että oppilas käyttäytyy aiemmasta selvästi poikkeavalla tavalla, vieläpä viitaten vahvasti väkivaltaan, antaa aihetta miettiä asiaa. Iloiset, ulospäin suuntautuneetkin ihmiset voivat sairastua siinä kuin hiljaisetkin. Mistä opettajasi olisi lopulta voinut tietää, onko maanisuutesi yhdistettynä haluun tappaa ihmiset Strömsössä surkea läppä vai merkki jostain vakavammasta?

Minun on myös hankala päättää, mitä olisin itse tehnyt opettajasi sijassa.

Vakava minä ajattelisi, että ohjaaminen terveydenhoitajalle ei aiheuta haittaa, mutta oirehtivan oppilaan jättäminen yksin voi olla oppilaalle kohtalokasta.

Piittamattomampi minä olisi tuhahtanut nuorison huonolle huumorille ja ohittanut asian.

Piikikäs minä olisi lähettänyt sinut terveydenhoitajan puheille, ihan vaan näytiksi koko porukalle, miten ei pidä käyttäytyä.

Huumoriminä olisi antanut sinulle luodinreiän jokaisesta vastauksesta, 0, 0, 0, 0, 0, 0 ja kirjoittanut perään, notta siinä sarjatulta takaisin. Olisiko huumorini muuten purrut sinuun?

Mikä sitten oli opettajasi motiivi, jää arvailujen varaan. Ehkä hän halusi siirtää vastuuta, ehkä oli huolissaan sinusta, ehkä hämmentynyt, ehkä kokematon. Ehkä hän tuntee jonkun, kuka on menettänyt ystävänsä tai lapsensa vakavan masennuksen tai jopa kouluammuskelun vuoksi, tai ehkä hän on vain kyllästynyt lukemaan viisastelevia vastauksia. En kuitenkaan ihmettele reaktiota, päinvastoin pidän sitä aika oletettuna lopputulemana käyttäytymisellesi. Siksi onkin mielenkiintoista että olet itse niin ihmeissäsi asiasta.

-Tuntematon, 20.4.2011

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.