Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / IRCQuotesin tekijänoikeudet

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
10 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 6/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.

Tiivistelmä: IRCQuotesin ylläpidolla on ongelmia. 4 693 lukijaa, joista 515 eli 11% on antanut arvosanan ().

IRCQuotesin tekijänoikeudet

IRCQuotes on sivusto, jossa irkkaajat voivat julkaista hauskoja lainauksia irkkikeskusteluista. Heidän ylläpidollaan on kauniisti sanoen suuria ongelmia tekijänoikeuksien ja etenkin ilmeisesti minun kanssani.

Otin yhteyttä heidän ylläpitoonsa, koska heidän sivuillaan vaaditaan kirjallista lupaa tekstien uudelleenjulkaisuun. Minulla ei ollut eikä ole mitään kiinnostusta julkaista quoteja tai niiden osia missään, asiani oli vain se, että heidän vaatimuksensa on perusteeton. Pikkuasia, tai ainakin silloin luulin niin.

IRCQuotesissa joka sivun alareunasssa sanotaan

© Elventhor Enterprises – uudelleenjulkaisu ilman kirjallista lupaa kielletty

Viestini IRCQuotesin ylläpidolle oli se, että tällaiselle vaatimukselle ei ole perusteita, koska

  • jotta vaatimuksen voi asettaa, pitäisi heillä olla omistusoikeus lainattuihin teksteihin.
  • jotta omistusoikeuden voi saada, pitää tekstin ylittää ns. teoskynnys. On hyvin kyseenalaista, ylittyykö se, ja voiko näihin keskusteluihin ylipäänsä saada omistusoikeuden.
  • vaikka omistusoikeuden voisikin saada, vain lainauksen sanoja voi sen antaa. Useimmissa tapauksissa sanojia on joko useampia, tai quoten lähettäjä ei ole itse sanoja. Hän ei siis voi luovuttaa tekstin omistusoikeutta IRCQuotesille sen enempää kuin minä voin luovuttaa Maamme-laulun oikeuksia Lady Gagalle.

IRCQuotesilla ei ole omistusoikeutta julkaisemiinsa teksteihin, mutta silti he vaativat kirjallista lupaa uudelleenjulkaisulle. Vaatimuksella kirjallisesta luvasta ei ole mitään merkitystä tekijänoikeuden kannalta: se on tai sitä ei ole, eikä vaatimuksella ole siihen mitään vaikutusta.

Selvyyden vuoksi korostan, että minulla ei ole mitään kiinnostusta julkaista IRCQuotesin tekstejä. Minua ei häiritse se, että minunkin tekstejäni on siellä julkaistu. Minua häiritsee vain se, että IRCQuotes ottaa omistusoikeuden materiaaliin, johon heillä ei voi olla sitä. Tämäkään ei tietenkään poista sitä, ettei heillä sen jälkeenkään ole lupaa julkaista muiden materiaalia, mutta siihen en aio puuttua. Se on kaiken kaikkiaan aika mitätön asia.

Luulin, että asia olisi ollut pikkujuttu ja nopeasti sivuutettu. Se oli harhaluulo.

IRCQuotes julkaisi etusivullaan minun nimeni ja yhteystietoni minulta kysymättä. Asianikin oli kuvattu väärin. Pyynnöstäni viesti poistettiin, mutta ehdin jo saada muutaman kyselyn.

Varsinaista perustetta kirjallisen luvan vaatimiselle ei sähköpostikeskustelussamme ole tullut esiin, muuta kuin se, että tekstin lähettäjä antaa oikeudet tekstiin lähettäessään lainauksen IRCQuotesille. Paitsi että hän ei voi oikeuksia antaa, koska sitä oikeutta tuskin on edes olemassa (teoskynnys), ja vaikka olisikin, tekstin lähettäjä voi antaa sen vain koskien omia tekstejään, ei muiden.

Sain sähköpostissa muunnellun vastauksen. Uuden selityksen mukaan lainaukset ovatkin IRCQuotesin käyttäjien julkaisua varten kirjoittamia ja yhteydet oikeisiin keskusteluihin korkeintaan satunnaisia – eli kaikki on keksittyä. Selitys on niin ilmeinen hätävalhe, että ihmetyttää, miksi sellainen piti keksiä. Pitävätkö he minua noin suurena uhkana? Miksi?

Selityksellä pääsee tekijänoikeusongelmasta, mutta sillä aiheutetaan uusi, suurempi ongelma. Jos lainaukset ovat keksittyjä ja niillä ei ole yhteyttä oikeisiin tapahtumiin, syyllistytään (törkeään) kunnianloukkaukseen. IRCQuoteseissa on paljon nolojakin tapahtumia, ja jos niiden esitetty sanoja ei ole niitä sanonut, laitetaan siinä sanoja muiden suihin. Ja koska palvelussa mainitaan sekä nick että kanava, on ihmiset hyvin helppo tunnistaa. Kunnianloukkauksesta tekee törkeän se, että rikos tehdään joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muuten toimittamalla tieto tai vihjaus lukuisten ihmisten saataville. Verkkosivun ylläpito on päätoimittajan roolissa itse vastuussa kaikista näistä kunnianloukkauksista.

No, me kaikki tiedämme, että tuo oli pelkkä hätävalhe, vieläpä huonosti keksitty. Mistä tällainen paniikki? Miksi hätäinen puolustusreaktio? Onko joku heitä jotenkin uhkaamassa? IRCQuotesin sivjen metatiedoissa edelleenkin sanotaan “IRCQuotes tarjoaa tuhansia humoristisia lainauksia IRC-keskusteluista suomeksi”. Eivätkö ne olekaan keksittyjä?

Asiassa on vielä yksi koominen piirre. IRCQuotes näki vaivan selvittää IP-osoitteeni (ilmeisesti sähköposteistani), ja nyt saan sivuilta vain viestin “Persona non grata error”. Ilmeisesti IRCQuotes kokee minut suureksi uhaksi. Minuutissa kiersin rajoituksen ja huomasin, että viesti koskee vain minun IP-osoitettani. Ei sillä mitään vaikutusta ole, koska olen koko sivuilla käynyt viimeisen vuoden aikana kerran, paria viime päivää lukuunottamatta. IRCQuotesiin on luvatta laitettu minkunkin sanomisiani, ja nyt minua estetään näkemästä niitä. Näin toimivat he, jotka joka viestissä korostivat tekijänoikeuksien kunnioittamista :-)

Jännää, että minusta tuli näin suuri uhka. Ja kaikki vain siitä, että sanoin heidän vaatimuksensa kirjallisesta luvasta tekstien julkaisemiseksi olevan perusteeton. Mitähän jos oikeasti olisin aikeissa julkaista lainauksia?

-Aapo Puskala, 10.6.2011

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 14 kommenttia
Kommentit
#14010

Näköjään sun nimes ja osoittees on poistettu sieltä.

-Tuomas, 10.6.2011

#14011

Eikö tuohon voi soveltaa samaa käytäntöä kuin esimerkiksi kirjeisiin? Vain yhden vastaanottajan (tai lähettäjän) lupa tarvitaan kirjeen julkaisuun tai luovuttamiseen eteenpäin. Hän, kenelle kirje on luovutettu, saa siihen sopimuksen mukaan erinäisiä oikeuksia, ja saa kyllä kieltää sen uudelleenjulkaisun.

Tämä ei kuitenaan voi oikeuksia muilta keskustelijoilta, ja he saavat julkaista otteen missä lystäävät. Vaikkakaan lähteenä he eivät saane käyttää sitä tahoa, jolle joku muu oli oikeudet antanut.

Näin siis yhtään lakia lukemattomana järkeilen ja koetan yleistää kirjeisiin säädetyjä pykäliä.

-Lauri, 10.6.2011

#14012

Lauri, en ole lakimies minäkään, mutta jotta kirjeen sisällön voisi julkisesti paljastaa, sen pitäisi käsittääkseni olla avoin kirje, mikä puolestaan käsittääkseni on lähettäjän päätös. Kysymys kuuluu siis, voiko irkkauksen parissa, ja miksei muutenkin netissä lähetettyjä erilaisia viestejä pitää eräänlaisina avoimina kirjeinä. Avointa kirjettä ei luonnollisesti voi sen kuka tahansa lukija (IRCquotesiin lainauksia lähettävät, jotka eivät niitä itse ole kirjoittaneet, ja sivun ylläpitäjät) omistaa.

-The Unfortunate One, 10.6.2011

#14014

Asiassa on uusia mielenkiintoisia käänteitä. Päivitin tekstiä, merkittävimmät muutokset loppupuolella.

Sanoin IRCquotesin ylläpidolle, että ovat tervetulleita kommentoimaan kirjoitusta. Eivät kuitenkaan tulleet. Minä en ole laittanut mitään “persona non grata erroria”, vaan palsta on avoin kaikille.

Hauskaa, että minua pidetään noin suurena uhkana. :)

-Aapo, 10.6.2011

#14015

Hahhah.. Voi mitä sakkia siellä IRCquotesin päässä. Ovat varmaan tätäkin kirjoitusta käyneet äänestämässä nelosen arvosanalla. Kieltämättä erittäin huvittavaa, että he eivät voi myöntää olevansa väärässä. Tämähän on ihan selvä juttu.

-Maria!, 10.6.2011

#14016

Eivät ole siellä koskaan myöskään ilmeisesti kuulleet sitaattioikeudesta. PÄSSIT.

Tarinointi ircissä voi periaatteessa ylittää teoskynnyksen, ainakin jos Kemppisen todennäköisyysperiaatetta on uskominen, tarinan/keskustelun omalaatuisuudesta riippuen. Jos keskusteluun osallistuu useampia, oikeudet lienevät kaikilla osallistujilla.

Eniveis, vaikka teoskynnys ylittyy, oikeudet tosiaan säilyvät kyllä edelleen alkuperäisillä tekijöillä, ellei erikseen ole tehty sopimusta kaikkien osapuolten kesken noiden oikeuksien luovuttamisesta IRQquotesille. Siihen taas ei kelpaa edes joku portaalin yksipuolinen ilmoitus “luovut oikeuksistasi”, sellainen ei ole lainvoimaista (en tiedä väittääkö portaali näin, mutta jos väittäisi, se olisi bullshittia). Näin ollen IRCquotesilla ei ole tekijänoikeuksia teoksiin – millä perusteella olisikaan, eiväthän he ole tekijöitä (eikä ole sitä sopimusta oikeuksien siirrosta).

Jos he tosin nyt väittävätkin yhtäkkiä olevansa quoten tekijöitä, ja quoteilla ON sittenkin ne tekijänoikeudet, niin sehän olisi rikos sekin! Päästäis kunnianloukkauksesta plagiointiin. Ne on kyllä nyt ihan sekaisin siellä. :D

Ja miksi ne edes haluaa noin kovasti kieltää ketään lainaamasta sieltä quoteja? Mitä haittaa siitä olisi heille?

-Maria Morri, 10.6.2011

#14017

Entäs tietokantasuoja? Jos se suojaa nimipäiväluetteloa niin eiköhän se suojaa ircquotesiakin.

-jpa, 11.6.2011

#14018

Ehkä ne kuvittelee julkaisevansa joskus paperikirjan quoteista ja tekevänsä ihan svidusti rahaa tai jotain? Tai pelkää että joku muu tekee näin ennen niitä? Tai toivoo että joku Oikea Julkaisu haluais lainata pari quotea jotain stooria varten ja sit ne tuntis olonsa tärkeäksi kun seisoo välissä? Ei ihan hirveästi järkeä mitenkään päin. :D

-Tuntematon, 11.6.2011

#14019

Ei henkilöstä tule videon tekijää ja sen oikeuksien omistajaa jos häntä kuvataan julkisella paikalla. Mielestäni samaa voidaan soveltaa IRCiin, sillä siellä siirtyvä teksti ei ole tarkoituksellisesti luotua vaan ns. paskanjauhantaa.

Näinollen quoten talteenottaja on samassa määrin teoksensa omistaja kuin kuvaajakin, samoilla velvollisuuksilla ja rajoiteilla, eli toisen oikeuksia ei mennä vetämään lakoon. Jos en aivan väärin muista niin sivustolta on otettu alas quoteja joiden asianomaiset ovat niistä valittaneet.

Itse olen tuon uudelleenjulkaisukiellon tulkinnut kieltona ladata tietokannallista quoteja ja uudelleenluoda ircquoteja omissa nimissään (henkkoht. olisin avoimen tietokannan asialla mutta eipä kiinnosta niin paljon että alkaisin heille asiasta marmattamaan). Eli teoskynnys ylittyisi quotejen kokoelmasta, ei yksittäisistä quoteista, samalla tavalla kuin esimerkiksi jollain kansanlaulu- tai -runokirjalla.

Nimen/osotteen julkaisu yms. oli vain lapsellista touhua.

-Tuntematon, 13.6.2011

#14020

Olenkin ihmetellyt kovasti tuota “uudelleenjulkaisu ilman kirjallista lupaa kielletty”. Että kiitos Aapo tästä antoisasta tekstistä. Kummallista ja lapsellista käytöstä ircquotesin väeltä.

-Fatuma, 13.6.2011

#14026

Ihme pelleilyä quotesilta. Pitäisiköhän ihan piruuttaan julkaista koko läjä jossakin.

-Viisaus, 27.6.2011

#14716

Moikka. Minä olen se kummallinen ja lapsellinen käyttäytyjä. Vaikka tämä onkin aika vanha juttu, on vastaani tullut valitettavasti jo useampaan otteeseen tilanne jossa ircquotejen tietokanta on kopioitu (ei ole kovin vaikeaa) ja niitä on julkaistu kaupallisissa julkaisuissa ilman lupaa. En ole kertaakaan kieltäytynyt antamasta lupaa minkäänlaiseen käyttöön kun sitä on pyydetty.

Kokisin kovin kohteliaaksi jos lupaa pyydettäisiin ja tietäisin mm. missä quoteja julkaistaan. Ehkä olen sitten lapsellinen pelleilijä.

-Elventhor, 19.2.2013

#14717

Elventhor, on varmasti turhauttavaa, jos sisältöä kopioidaan luvatta. Epäilemättä olet käyttänyt paljon aikaa lainausten läpikäyntiin ja seulomiseen.

Vaikka olisikin epäilemättä kohteliasta kysyä lupaa, niin minun ymmärrykseni mukaan se ei millään tavoin ole pakollista, koska tekstien tekijänoikeus on niiden alkuperäisillä kirjoittajilla (jos joku on tästä eri mieltä niin korjatkaa ihmeessä).

Minusta on mielenkiintoista, että haluat lainaajien kysyvän lupaa tekstien käyttöön, mutta et itse ole tietääkseni koskaan kysynyt keneltäkään, saatko itse laittaa heidän tekstejään palveluusi. Et ehkä itse huomaa tätä ristiriitaa. Minulle se suorastaan hyppää silmille.

Kyllä, luvan kysyminen irkkaajilta olisi hankalaa tai käytännössä mahdotonta, kun niitä pitäisi kysyä niin monelta. Ja kyllä, julkisella kanavalla sanottua tuskin on tarkoitettu kovin suojatuksi. Ja kyllä, minun mielestäni on loppujen lopuksi aivan OK, että noita kerätään, enkä sitä ole itse asiassa missään kritisoinutkaan.

Olen kritisoinut sitä tapaa, jolla puolustat tekijänoikeuksia, joita sinulla ei ole, ja samaan aikaan et kunnioita muiden tekijänoikeuksia teksteihinsä.

-Aapo, 21.2.2013

#14817

Kun oikeinpaljon tutkii kaikenmoista ja puuttuu pilkuntarkasti kaikkiin juttuihin sitä voi tulla hyllytetyksi. Aapo älä välitä ei välittänyt villekään..

-veijo, 8.1.2015

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.