Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Opetelkaa tuntemaan kesäaika ennen kuin sanotte, mitä sille pitäisi tehdä!

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
1 käyttäjä paikalla, sivulatauksia 10/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Tietoa kesäajasta - Kesäaika voidaan lopettaa ilman poliitikkojen päätöstä. 2 505 lukijaa, joista 467 eli 19% on antanut arvosanan (7).

Opetelkaa tuntemaan kesäaika ennen kuin sanotte, mitä sille pitäisi tehdä!

Kesäajan päättyessä päätin lukea aiheesta kertovien uutisten kommentteja ja niistä paljastui, että suomalaisten tietämys ajanlaskusta ja kelloista on hälyttävän heikolla tasolla. Päätin korjata asiaa jakamalla tietämystäni aiheesta.

Kellonaikoja ympäri maailman verrataan UTC-aikajärjestelmään, joka puhjautuu aikaisempaan GMT-järjestelmään. GMT määriteltiin siten, että aurinko ylittää Greenwichin observatoriota vastaavan pituuspiirin keskimäärin klo 12. Käytännössä klo 12 tarkoitta siis valoisinta aikaa ja klo 0 pimeintä aikaa vuorokaudesta. Tietoa voidaan myös käyttää suunnistamiseen, sillä Kravun kääntöpiirin pohjoispuolella, missä Suomi sijaitsee, aurinko on keskipäivällä etelässä ja kiertää tunnissa 15 astetta myötäpäivään.

Auringon asema on erilainen eri pituuspiireillä, joten kellonajat pätevät vain yhdellä pituuspiirillä, ja kellonajan muuttaminen pituuspiirin mukaan on hyvin epäkäytännöllistä. Ongelma on ratkaistu kompromissilla, jossa maailma jaetaan aikavyöhykkeisiin. Vierekkäisten aikavyöhykkeiden ero on tasan yksi tunti. Näin kellonaikoja eri pituuspiireillä on helppo vertailla keskenään.

Suomi sijaitsee UTC+2 -aikavyöhykkeen läntisellä puoliskolla, joten sitä käytetään Suomen virallisena aikana. Kesäaikana kuitenkin käytetään UTC+3 -vyöhykettä, joka sijaitsee reilusti venäjän puolella.

Kommenteissa monet halusivat joko säilyttää nykyisen systeemin tai siirtyä pysyvään kesäaikaan, jotta illat olisivat valoisampia. Kello on kuitenkin vain ajan mittaaja, jolla ei ole mitään vaikutusta taivaankappaleiden liikkeisiin valoisuudesta puhumattakaan. Jos joku haluaa palata töistä ja mennä nukkumaan aikaisemmin, korjatkoon hän omat aikataulunsa.

Monet puhuivat kesä- ja talviajasta, vaikka mitään talviaikaa ei ole olemassakaan. On vain auringon aseman ja UTC:n mukaan määritelty normaaliaika ja kesäaika.

Lisäksi haluan huomauttaa, että koska enemmistö pitää tätä kellojen kääntelyä turhana, se voidaan lopettaa ilman poliittista päätöstä. Jättäkää kellonne normaaliaikaan älkääkä jääkö odottamaan poliitikkojen päätöstä.

-Grulps, 29.10.2011

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 18:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#14118

Nykyäänhän nuo tapahtuvat aika pitkälti automaattisesti eivätkä aiheuta kummoistakaan päänvaivaa. Minä katson kelloni yleensä näytön alareunasta tai kännykästä. Auton kello saa pysyä normiajassa vuoden ympäri ja emäntä siirtää seinäkellonsa kesäaikaan ja takaisin yleensä itse. Ainoa minua ärsyttävä seikka on unirytmin häiriintyminen.

-Julli, 14.12.2011

#14119

Unirytmin aiheuttamiin ongelmiin on olemassa unilääkkeet, eli lekuriin asiasta valittamaan. Tosin mikäli ottaa lääkärinvastaanotolla unettomuuden syyksi kesä- tai talviaikojen aiheuttaman mitättömän unirytmin häiriintymisen ja siihen napposia aikoo ruinata, voin varmuudella sanoa, että lääkkeet jäävät saamatta. Korkeitaan joitain mielenterveyspillereitä määräävät ja käskevät hyväksyä elämä sellaisenaan kuin se on.

Jos “unimömmöjä” hingutte niin keksikää vaikka olemattoman sukulaisen poisnukkuminen ja siitä johtuva stressi/auhdistus, jota pähkäillessä menee yöt, ja sitä myötä päivittäinen elämäkin menee päin helvettiä eikä siten selviydy arjenaskareista. Ja nyt puhuu kokemuksen syvä rintaääni.

-Joshua Samola, 15.12.2011

#14121

Ylläpito voisi poistaa Joshua Samolan aivopierun. Idioottimaista neuvoa ketään “mömmöjen” hankinnassa, palstaa lukee nuorisokin.

-Vapaa kasvatus olisi älykkäämp, 16.12.2011

#14125

Hyvä syvä kokemuksen rintaääni. Mömmöjä vaan ruinaamaan..Kyllä se niillä arjen askareet hoituu..eikä mene päin helvettiä...Ja saa unen päästä kiinni. Joulustressi unohtuu ja lapset leikkii kuusen alla.

Mutta Hei! RAUHALLISTA JOULUA!

-Nuuskamuikkunen, 22.12.2011

#14126

Talvi- tai kesäaika nyt: RAUHALLISTA JOULUA!

Hyvää Uutta Vuotta (talviajassa)!

-Nuuskamuikkunen, 23.12.2011

#14129

Säännöllistä työtä tekevänä ihmisenä asia minua hieman ärsyttää, mutta se yleensä korjaantuu ja unirytmi palautuu normaaliksi muutamassa päivässä. Mömmöjä ei tarvita... =)

-Julli, 28.12.2011

#14130

Unilääkkeillä on yleensä vielä sivuvaikutuksia. esim. seuraava päivä on kuin unessa vaikka onkin valveilla. Paras unilääke on UINTI ja ulkoilu..mutt' varsinkin uinti auttaa.

-Nuuskamuikkunen, 29.12.2011

#14207

Nuuskamuikkunen: Tehokas unilääke on kunnon annos opiaatteja alkoholin kera. Sen tesmin jälkeen säästytään mekin noilta oudoilta, ohiaiheen kommenteiltasi. Ei pahalla, mutta tosissaan.

-Joshua samola, 3.5.2012

#14208

Julli: Et oo vetäny niitä vaan tarpeeks ja kauan;)

-Joshua samola, 3.5.2012

#14430

Kunnon annos opiaatteja alkoholin kera?.... Ei kaipaa minkäänlaisia kommentteja! Ei kaipaa outoja eikä asiallisia kommentteja. Ei pahalla, mutta tosissaan siitä saa vaan imbesilli miehen itselleen.. (joo... on kokemusta).

-Nuuskamuikkunen, 2.8.2012

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Muut tai muista aiheista.