Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Kapitalismin viimeinen kriisi?

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
5 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 8/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Kapitalistisen maailmantalouden historia on kriisien historiaa. Nykyinen kriisi voidaan johtaa paitsi tiettyjen virheiden, myös kapitalistisen paradigman perustavien virheiden seuraukseksi. Uusliberalismi on osoittautunut epäonnistuneeksi viimeksi rahoitussektorin osalta. 1 849 lukijaa, joista 486 eli 26% on antanut arvosanan (7).

Kapitalismin viimeinen kriisi?

Sittemmin olemme saattaneet huomata Eurooppalaisen taloutemme ajautuneen kriisin. Mutta tässä ei ole mitään uutta. Saatamme ehkä muistaa muuan K. Marxin todenneen kapitalistisen talouselämän kriisialttiuden jo sata viisikymmentä vuotta sitten. Ennakoipa Marx kapitalismin jopa tuohoutuvan sisäisten ristiriitojensa seurauksena.

Marxin näkemys lienee joutunut pitkälti naurunalaiseksi. Väitteelle Desai Meghnad väitti arvovaltaisen Gaudeamuksen vuonna 2008 suomeksikin julkaisemassa kirjassaan että Marx itse oli kapitalisti, eikä uskonutkaan sen romahtavan. Tällä hetkellä saadamme huomata Meghnadin itsensä joutuneen naurun kohteeksi.

Adam Smithin kuuluisan olettamuksen mukaan niin sanottu vapaa käsi ohjaa markkinoiden kulkua. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että yleinen hyvä tavoitetaan parhaiten, mikäli valtiovalta puuttuu mahdollisimman vähän markkinoiden toimintaan. No nyt on jälleen kerran nähty, kiitos Eurooppalaisten pankkien, kuinka rajoitusten purkaminen johtaa ei hyvinvointiin vaan perikatoon.

No mutta, ei niin pahaa etteikö jotain hyvääkin. Ainakin kokoomuslaiset ja muut uusliberalit saavat erinomaisen syyn leikkauksiin. Tämä merkitsee tuloerojen kasvua, ja epäilemättä pönkittää kivasti parempiosaisten itsetuntoa. Mutta on syytä muistaa, että yhteiskunnallinen epätasa-arvoisuus ei ole yksin köyhien ongelma, vaan johtaa ajan myötä myös sosiaalisten ongelmien, ja täten myötä myös rikollisuuden kasvuun.

-HepsKukkuu, 10.11.2011

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.