Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Pitäisikö Suomen leikata?

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
10 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 14/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Taloudellisen tilanteen muutos pakottaa Suomenkin pohtimaan leikkauksien tarvetta. Kysymystä voidaan kuitenkin lähtestyä useasta eri näkökulmasta käsin. 2 707 lukijaa, joista 535 eli 20% on antanut arvosanan (7).

Pitäisikö Suomen leikata?

Sittemmin on käynyt ilmi, että unelma tasapainosiesta kapitalistisesta talouselämästä on jälleen osoittautunut vääräksi. Eurooppaa koetteleva kriisi on muuttanut myös Suomen taloudellisen aseman kertaheitolla entistä huonommaksi. Lama uhkaa vientiteollisuutta ja taloudellista kasvua Tämä herättääkin kysymyksen siitä, onko Suomen tarpeen leikata kiireesti menojaan, kuten eri tahoilta on vaadittu?

Vastaus on: kyllä – niin kauan kuin ajattelemme vallitsevaa taloudellista järjestelmää ja sen nykyistä tilannetta. Leikkaukset vaikuttavat terveydenhuoltoon ja perusturvaan, siis erityisesti kaikkein köyhimpiin, mutta ovat juuri nyt välttämättömiä.

Mikäli sen sijaan ajattelemme asiaa laajemmin, joudumme ottamaan toisen kannan. Mikäli näet nykyinen taloudellinen järjestelmä pakottaa meidät luopumaan saavutetusta hyvinvoinnista, voimme kysyä, eikö taloudellisia olosuhteita pitäisi muuttaa. Matti Vanhasen toteamuksen mukaan markkinavoimat ovat irrationaalisia, mutta ei niitä voida muuttaa. Kuitenkin markkinavoimat eivät ole mitään muuta kuin inhimillisen toiminnan tuotosta, inhimillisen työn ja kanssakäymisen objektivoituneita muotoja – ja sellaisenaan ne ovat muutettavissa aivan kuten sanokaamme uskonnolliset rituaalitkin.

Antimarxisti Karl Popper kritisoi marxismia aikoinaan siitä, että se uskoo historian tottelevan tiettyjä lakeja. Vaikka Popperin mukaan voidaankin erottaa tiettyjä jatkumoja, eivät ne ole lakeja vaan trendejä, ja niitä voidaan parlamentaarisesti säädellä. Popperin mukaan vapaa maailma eroaa kommunistisesta siinä, että se tekee näin. Mutta nyt näyttää siltä, että juuri tämä sama liberaali maailma on alkanut kohdella markkinavoimia kuin ihmisestä riippumattomana luonnonvoimana – siis tavalla josta Popper moitti juuri marxisteja. Popperin ja demokratian puolelle asettuen en voi olla ajattelematta tämän olevan vakava virhe.

Vahinkoja sattuu, lapset laskevat toisinaan alleen ja poliitikot syöksevät kokonaisia kansakuntia kurjuuteen. Mutta vahingoista voi ja tulee myös oppia. Niin kauan kuin asioita syytetään vain abstrakteja markkinavoimia, unohtaen niiden syntyneen juuri poliittisten päätösten seurauksena, ei asioihin voida myöskään vaikuttaa myönteisellä tavalla.

-Teemu Jokela, 10.11.2011

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
Kaikki 1 kommenttia
Kommentit
#14095

Minun oli vaikea löytää kirjoituksen ideaa.“Mikäli sen sijaan ajattelemme asiaa laajemmin, joudumme ottamaan toisen kannan”. Missä se laajempi näkökulma oli, ja missä perusteet toiselle kannalle?

Kirosana “markkinavoima” ei muuten tarkoita muuta kuin mitä suuri joukko ihmisiä äänestää lompakollaan. Niitä ei onneksi voi säädellä politiikalla (hiukan ehkä vaikuttaa).

Mutta mitähän konkreettisesti mahdat edes ehdottaa?

-Aapo, 14.11.2011

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.