Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Eutanasia

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
Päivän sana: legato: (musiikissa) sitoen (esitettävä sävellyksen osa)
10 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 11/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Eutanasian rajat ovat veteen piirrettyjä. 4 442 lukijaa, joista 555 eli 12% on antanut arvosanan (7+).

Eutanasia

Eutanasia – murha vai inhimillinen apu

Itsemurha ei ole käsittääkseni rikos Suomen lainsäädännön mukaan, koska sen yrittämisestä ei rangaista. Kuitenkin viranomaiset puuttuvat tilanteeseen, jos heidän tietoonsa tulee itsetuhoine henkilö. Ilman parempaa tietoa veikkaan, että kyseinen henkilö passitetaan M1-lähetteellä psykiatriseen sairaanhoitoon. Eutanasiahan on avustamista itsemurhaan. Jos unohdetaan kristillinen tai muu uskonnollinen käsitys ko. aiheeseen, ja keskitytään maallisemmin julkisuudessa esillä olleisiin asioihin eutanasian suhteen.

Mielestäni ongelmaksi muodostuu rajanveto mihin eutanasiaa voi käyttää ja mihin ei. Lainsäädännön tulisi olla erittäin tarkka, jos eutanasia laillistettaisiin Suomessa. Lääketieteen perustehtävä kuitenkin on käsittääkseni sairauksien diagnosointi, hoito ja elämän ylläpito. Julkisuudessa on ollut parantumattomasti syöpäsairaan ihmisen mahdollisuus nk. ihmisarvoiseen kuolemaan … kun kipulääkkeet eivät enää auta tarpeeksi jne. Mihin sitten raja vedetään? Sallitaanko kolarissa neliraajahalvaantuneelle mahdollisuus lopettaa elämänsä ihmisarvoisesti? Itse onnettomuudessa valitsisin ennemmin kuoleman kuin neliraajahalvauksen. Entä vaikeasti masentunut ihminen, joka ei tahdo saada lääkkeistä/terapiasta apua? Entä vanhukset, jotka makaavat vuosia hoivaosastolla nenämahaletkuissa? Kenellä on oikeus eutanasiaan, jos se laillistettaisiin Suomessa? Kuinka moni lääkäri, jotka ovat opiskelleet elämän ylläpitämistä, on valmis suorittamaan tämän lääketieteellisen operaation? Mitkä kriteerit potilaan tulee täyttää, jotta hänellä olisi oikeus avustettuun itsemurhaan? Veteen voi piirtää monenlaisia rajoja, mutta loppujen lopuksi potilashan itse määrittelee subjektiivisesti oman elämänsä laadun, joten kuka tai mikä taho voi piirtää sen tarkan rajan eutanasiasta?

-Jape, 25.5.2012

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 90:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#14516

“Vastasin jo. Lakia on hyvä noudattaa jo ihan six', ettei joudu vankilaan.”

Eli palvot lakia, koska pelkäät sairaalloisesti poliisia ja vankilaa?

“Minulla nyt sattuu olemaan se ”korkea moraali“.”

Meidän muiden mielestä sääntöjen sokea noudattaminen on läpimätää moraalia.

“Lain ”soveltamista“ omiin tarpeisiinsa sopiviksi, panee kyllä miettimään?”

Miten lakia sitten käytettäisiin, jos sitä ei sovelleta? Ei lakikirja ketään tule itse sakottamaan eikä tee tuomioita. Sekoitatko kenties sanat 'soveltaa' ja 'tulkita' keskenään?

-Grulps, 26.9.2012

#14517

Nuuskis, jos eutanasia joskus sallitaan, muutatko kantasi ja rupeat kannattamaan sitä?

-Aapo, 26.9.2012

#14518

Minua tuolloin ja yhä kiinnostaa eutanasiassa, jos se laillistettaisiin kyseisen lainsäädännön vaikeus. En minä ainakaan ole oikea ihminen arvioimaan onko parantumattomasti sairas syöpäpotilas suuremmissa tuskissa kuin puhekyvyn jo aikoja sitten menettänyt hoivaosaston nenämahaletku -dementikko ... tai neliraajahalvaatunut ihmisparka?

Minusta tuntuu vaikka olisi kirjoittanut: “Onko moraalisesti oikein kutsua dart-tikkataulun keskikohtaa häränsilmäksi”, niin sitä pohdittaisiin Raamatullisin perustein. Vaikka itse olen uskovainen agnostikko (kristitty sellainen), minulle nousee karvat pystyyn kun luen tämän Muumihahmon kommentteja. Kriittisyyden puute omiin mielipiteisiin ja niiden tuominen yleisenä varmuutena esiin näissä asioissa kertoo hieman uskonoppineisuudestasi ... arvoisa laaksolainen.

Minusta on bruutalia että Suomen korkeinoikeus ei ole kieltänyt poikalasten ympärileikkausta. Tosin lääkärietiikka ei sitä salli. Kristinuskon rituaali eli kasteensakramentti suoritetaan aika suopeasti lasta kohtaan. Olisitko valmis konsensukseen Islamin ja Juutalaisuuden kanssa -> eli ympärileikkaus (Islam ja Juutalaisuus) ja kaste (Kristinusko) saadaan suorittaa vasta kun toimenpiteen kohde on täysi-ikäinen ... eikä holhouksen alainen, ko. henkilön suostumuksella? Asiat eivät ole mustavalkoisia.

Uutisia, kun katsoo niin saa vastauksen -> mitä maallistuneempi yhteiskunta on sitä kehittyneempi ja väittäisin että jopa väkivallattomampi paikka olla ja elää.

Meillä kristityillä on myös tarpeen katsoa peiliä usein.

-Jape, 26.9.2012

#14519

Nonii..Eutanasia on toistaiseksi laitonta joten, en avusta ketään eutanasiassa. Korkeaa moraalia tukee laki oivasti. Lakia on yritetty tulkita (soveltaa) yksilön omiin tarpeisiin sopiviksi, mutta lopux' on istuttukin jo vankilassa. Sananlaskukin jo osuvasti sanoo: Laki on nii ku' se luetaan. Toki, lakia saa (ja pitääkin) krtisoida, ja tehdä vaikka uusia aloitteita uusix' laix'. Mutta, mutta ominpäin omaan tarpeeseen en uskalla uutta lakia keksiä. Jos eutanasia tulisi lailliseksi, ennen sitä käytäisiin taas se kiihkeä keskustelu aiheesta. Kiihkeässä keskustelussa se, joka tulkitsee lakia ja Raamattua oikein, onkin väärässä (se häirikkö/rettelöijä). Odotankin jo innolla sitä uutta, ko. lain valmistelun yhteydessä käytävää, sähäkkää polemiikkia. :)

-Nuuskamuikkunen, 27.9.2012

#14520

Nuuskis, et yllättäen vastannut kysymykseen.

Jos eutanasia joskus sallitaan, muutatko kantasi ja rupeat kannattamaan sitä?

Mistä tiedät, että oma Raamatun tulkintasi on oikea?

-Aapo, 28.9.2012

#14521

Aapo..Jos eutanasia sallitaan lailla joskus, en tee tämän kummempaa kuin nytkään. En (toivottavasti) tarvitse koskaan miettiä toisen ihmisen eutanasiassa auttamista. Enkä tee itsariakaan, vaikka lakikin sitä suosittelisi minun tekeväksi. Raamattua tulkitaan (ja lakiakin) sitä lukemalla. Minä osaan lukea.

-Nuuskamuikkunen, 28.9.2012

#14522

En tarkoittanut, että sinun pitäisi se tehdä. Halusin tietää, vaikuttaisiko lainmuutos mielipiteesesi eutanasiasta. Eli hyväksyisitkö sen, jos laki ei sitä kieltäisi.

Nimittäin jos se EI muuttaisi, sinä ET nojaa lakiin kuten sanot. Jos nojaisit, muuttaisit mielipiteesi jos laki muuttuu. Toisaalta et tunnu nojaavan Raamattuunkaan, sillä siellä ei tietääkseni eutanasiaa kielletä (ks ylhäältä viesti #14486.

En siis ymmärrä, miksi perustelet kantasi lailla ja Raamatulla, kun kuitenkaan et niin tee. Minusta ne eivät olisi hyviä perusteita vaikka loogisesti niitä soveltaisitkin. Minua kiinnostaa paljon enemmän oma näkemyksesi kuin se, mitä laissa tai Raamatussa sanotaan. Kun loppujen lopuksi itse olet joka tapauksessa valinnut nuo lähteikseksi (vaikket niitä sitten sovellakaan).

-Aapo, 28.9.2012

#14523

Missä olen tehnyt “rikoksen”? Elämää pitää kunnioittaa, oli se sittten Raamatussa tai laissa sanottu tai sittä ei. Lakia en sovella omiin tarpeisiini sopivix enkä tee rikoksiakaan, koska en halua tuhlata aikaani vankilassa. Yleensä ne lait ovat turvallisia noudattaa. Lait ja Raamattu antavat suojaa “pahaa vastaan”.

“Ylimielisenäkin” tajuan että, ihmiset ovat pohjimmiltaan hyviä. Mutta, mutta olosuhteet, pelko ja puute saavat ihmisessä esiin eläimellisen pedon. Ihminen on nisäkäs. Ihminen on laumaeläin ja tarvitsee “rajoja”. Sivistyneet lait on ihan hyviä “noudattaa”, ne on tehty turvaksi elämään. Raamattu antaa turvaa myös. Miksi siis nojaan Raamattuun ja Lakiin niin...?

Ehkä syynä on vain turvallisuuden kaipuuni.

-Nuuskamuikkunen, 28.9.2012

#14740

“olen uskovainen agnostikko (kristitty sellainen)” There is no such thing. Agnostismi on epävarmuutta. Uskovaiset saattaa kikkailla sillä että usko on epävarmuutta, mutta määritelmällisesti usko on luottamusta joko ilman todisteita tai todisteiden kanssa. Kristillisyydessä usko on tärkeää ja ilman uskoa olisi korkeintaan vain kirkon jäsen.

Tod. nk. oletkin kristitty joka piilottelee taustojaan koska joko häpeää tätä tai sitä seurausta mitä sosiaalisessa elämässä tulee kristityksi identifioitumisesta. Eli nykyään fundiskristitty.

Mielenkiintoista kyllä, vaikka en pidä eutanasiasta en voi olla ihmettelemättä miten et oikeastaan käytä argumentteja. Vetoat kehäisesti että asia vain on niin.

-Noe-Konservatiivi, 29.4.2013

#14806

Eutanasia on lain mukaan murha, totta. Mutta mielestäni samalla tavalla kuin kituva eläin pitää lopettaa, sama mahdollisuus pitäisi koskea myös ihmisiä. Esimerkiksi juuri syöpäsairaiden, joille enää annetaan kipua lievittävää hoitoa, ei ole varmaan kovinkaan mukavaa maata sängyssä odottamassa, koska kuolo korjaa. Itse ainakin vastaavassa tilanteessa poistuisin mieluummin pari viikkoa tai kuukautta aiemmin kuin myöhemmin. Jos ihminen on terve ja haluaa lähteä, voi hän ilman mitään rangaistusta ampua tai hirttää itsensä. Parantumattomasti petisairailla ei tätä mahdollisuutta ole.

-Emma, 5.7.2014

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Yhteiskunta tai muista aiheista.