Lintukoto logo

Lintukoto / Agora / Avoin kirje Bjarne Kallikselle

Lintukoto etusivu > Agora > Kaikki kirjoitukset
14 käyttäjää paikalla, sivulatauksia 19/min.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Tiivistelmä: Kristillisdemokraattien Bjarne Kallis pitää itseään muita parempana. 4 229 lukijaa, joista 518 eli 12% on antanut arvosanan (7).

Avoin kirje Bjarne Kallikselle

Hyvä Bjarne Kallis,

Tämän päivän (5.3.2003) Helsingin Sanomissa oli teidän haastattelunne (http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20030305KO12). Haastattelussa puhuitte toistuvasti arvojen tärkeydestä, muiden puolueiden arvopohjan menetyksestä ja arvotyhjiöstä.

Ei liene kenellekää yllätys, että teidän arvomaailmanne on kristillinen ja varsin konservatiivinen. Huomionarvoista on kuitenkin se, että ette pidä muita arvoja arvoina ollenkaan. Te sanoitte: “Pienissä kunnissa arvokysymykset ovat tärkeämpiä kuin raha. Siellä tyydytään vähempään.” Toisin sanoen: ainoastaan teidän arvonne ovat arvoja. Ainoastaan konservatiivinen näkemys on oikea ja arvokas, muut ovat ahneita tai pyrkyreitä. Mutta te ette ota huomioon, että vaikka jollekin raha olisikin tärkeää, on se silti tämän ihmisen arvo! Saati sitten että kyse onkin oikeudesta päättää omista asioistaan ja oman työnsä tuloksista, ilman että kirkko, valtio tai joku muu tulee kertomaan kuinka pitää elää. Teille nämä eivät selvästikään ole arvoja, pidätte tällaista ihmistä “arvottomana”. Katsotteko te olevanne niin paljon muiden yläpuolella, että voitte määritellä, mitkä arvot ovat ns. “oikeita” arvoja?

Esimerkiksi minulle vapaus, päätäntävalta omista asioista, vastuu omista teoista ja yleisesti ottaen valtion kontrollin minimointi ovat erittäin tärkeitä asioita. Taustallaolevana arvona voidaan siis pitää (yksilön)vapautta. Vapauteen sisältyy myös vapaus päättää itse työstää ja työnsä tuloksista (verojen alennus, valtion menojen pienentäminen, valtovallan vähentäminen). Teidän arvonne ovat selvästi tämän kanssa ristiriidassa: “yleinen järjestys, julkijuopottelun vastustaminen, yleensä periaatteista ja käytöstavoista kiinni pitäminen” “Me emme tingi moraalikysymyksissä, siinä meillä on selkeämpi, ankarampi linja.” Tiivistetysti nämä lainaukset tarkoitavat sitä, että haluatte omat moraalisääntönne yleiseksi säännöstöksi ja samalla valtion kautta saada tämän säännöstön laeiksi. Mutta koska minun arvoni eroavat teidän arvoistanne, elän teidän mukaanne “arvotyhjiössä”. Käsitättekö kuinka ylimielisen kuvan teistä saa? No, rehellisesti sanoen ei ole kristityillle uusi asia sanoa muille, miten näiden pitää elämäänsä elää – ja elleivät he muuten suostu elämään “oikealla” tavalla, heidät pakotetaan siihen.

“Sen verran meidän pitää avautua, että he jotka pitävät keskustaa ja kokoomusta lipsuvina puolueina – eli että ne luopuvat arvoista – he vuotavat ja tulevat meille.” Jälleen sama asia – te olette ainoita, joilla on oikeita arvoja. Jos ajattelette näin, niin kertokaapa, millä perusteella muut tekevät päätöksensä? He tavoittelevat jotain, ja toimivat näiden asioiden tai periaatteiden mukaan. Tiedättekö te, miksi näitä asioita ja periaatteita kutsutaan? Vinkiksi voin antaa, että se on juuri se asia mitä muilla kuin teillä ei pitänyt olla ollenkaan.

Kysymykseen maamiinoista Suomen puolustusstrategian osana tulevaisuudessa kommentoitte seuraavasti: “Olen niin isänmaallinen, että ei niitä ole koskaan käytetty väärin. Se joka niihin on astunut, on vihollinen ja sitä varten ne ovat olemassa. Ei ystävä maamiinaan astu.”

En malta olla kommentoimatta tätä. Ensinnäkin kyse oli tulevaisuudesta, ei menneisyydestä, joten ette suoraan vastanneet kysymykseen. Te tiedätte varmasti maamiinaongelmat – ne ovat usein epäinhimillisiä ja aiheuttavat siviileille vammoja vuosikymmeniä sodan tai konfliktin jälkeen. Ehkä teidän mielestänne raja-alueella asuva siviili, joka menettää toisen jalkansa 10 vuotta sodan jälkeen, on vihollinen ja sen ansainnut? Eihän siellä ystäviä voi asua, niin lähellä rajaa. Tästä voi jatkaa mielenkiintoiseen kysymykseen: teidän arvojenne mukaan Suomella on oikeus miinoittaa raja-alueita vapaasti, joten siviilien raajojen pysyminen kiinni siviileissä ei varmaankaan ole teidän arvojenne joukossa? Ja te silti katsotte olevanne ainoa puolue, jolla on ns. “oikeita” arvoja? Muuten, kristittyjen pyhässä kirjassa kielletään tappaminen. Tämä käsky ei ilmeisesti koske siviilien raajojen silpomista maamiinoilla.

- Aapo Puskala Psykologi Helsinki

-Aapo Puskala, 5.3.2003

Arvosanajakauma
4
5
6
7
8
9
10
10 tuoreinta kommenttia 27:sta. Näytä kaikki kommentit
Kommentit
#942

Katsoppa karttaa ja mieti millä muulla pysäytät itärajan yli tunkeutuvat viholliset kuin maamiinoilla?

Jos jänkhällä on muutam tuhat miinaa, jotka joka tapauksessa sodan jälkeen kerätään pois, niin ketä se haittaa?

Kuinka moni on silpponut jalkansa suomen metsissä oleviin miinoihin viimeisen 60 vuoden aikana?

-Saku, 23.7.2004

#1192

Sitaatti: 'Te sanoitte: “Pienissä kunnissa arvokysymykset ovat tärkeämpiä kuin raha. Siellä tyydytään vähempään.” Toisin sanoen: ainoastaan teidän arvonne ovat arvoja'

Jaa että häh?!? Taisit vähän niinkun oikaista? Toisinaan vituttaa, kun ihmiset pistää sanoja toisten suuhun. Niinkuin nyt.

-Anusnyymi, 17.9.2004

#1193

Anus. Selitys tulee seuraavissa lauseissa jos pinnistää ja jaksaa lukea.

Raha on arvo. Joku voi pitää sen keräämistä arvokkaana ja tarpeellisena ajankäyttönä kun taas joku toinen arvostaa ajelua hienolla autolla ja kolmas pitää uskonnollisuutta arvossa.

Kallis ei anna muiden arvoille arvon asemaa, vaan muiden arvot ovat jotain alemman tason humpuukia.

-Lue muutkin lauseet, 17.9.2004

#1200

Miinat eivät ole se oikea ongelma. Ongelma ovat rajat. Ilman rajoja, ei niitä tarvitsisi miinoittaa. Tosin rajat ovat vain ongelman ilmentymä, kuten miinat. Ongelmia ovat epäluulo, tietämättömyys ja turha ylpeys. Puhumattakaan näiden tuomasta pelosta, joka sitten ilmenee vihana.

-Xhu Da Phan, 19.9.2004

#1584

Koko miinakeskustelu on aivan älytön. Miinoitteista tehdään tarkat kartat, jotta miinat voidaan raivata jälkikäteen pois. Olisi ihan kiva tietää mitkä tahot ajavat tätä miinakieltoasiaa. Ihmettelen etteivät Yhdysvallat, sillä miinathan ovat tehokas puolustusase ja vaikeuttavat nopeaa miehitystä olennaisesti.

Ottawan sopimus ei kiellä käyttämästä tykistön miina-ammuksia, jotka levittävät miinoja laajalle alueelle täysin satunnaisesti. Näitä Suomessakin siirrytään käyttämään, kun nykyisistä maamiinoista luovutaan. Ja näistä miinoitteista ei edes voi tehdä karttoja. Niihinkö siviilit eivät astu?

Järkyttävää, että Suomessakin asioista pääsevät päättämään – ja usein pitävät eniten ääntä – tahot, joita asia ei kosketa tai jotka asioista ymmärtävät vähiten. Antaa sen Halosenkin vaan lässyttää tasa-arvosta, kyllähän miesten asevelvollisuuskin siihen aatteeseen sopii...

-Antti, 23.12.2004

#1714

Lainaus tekstistäsi:

“Esimerkiksi minulle vapaus, päätäntävalta omista asioista, vastuu omista teoista ja yleisesti ottaen valtion kontrollin minimointi ovat erittäin tärkeitä asioita. Taustallaolevana arvona voidaan siis pitää (yksilön)vapautta. Vapauteen sisältyy myös vapaus päättää itse työstää ja työnsä tuloksista (verojen alennus, valtion menojen pienentäminen, valtovallan vähentäminen).”

Kuulostaa äkkiseltään ihan hyviltä ajatuksilta.

Mutta oletko, Aaposeni, ajatellut asioita hieman pidemmällä aikajänteellä? Nuorena ja vielä keski-ikäisenäkin on helppo vaatia veroja alas, mutta luultavasti sinustakin tulee jossain elämänvaiheessa vanha ja tarvitset hoitoa ja lääkäripalveluja ym.. Millä olet ajatellut rahoittaa tällaiset yhteiskunnan peruspalvelut? Entäs sitten jos esimerkiksi asunnossasi käy varkaita, soitatko poliisille vai nuoletko itse haavasi? Poliisikin on yhteisillä varoilla (lue: verovaroilla) kustannettu palvelu.

Nykyään on valitettavan paljon tällaista Aapon kaltaista ajattelua ja asennetta että käytetään kyllä kaikki yhteiskunnan suomat oikeudet mutta ei otettaisi velvollisuuksia.

On todella helppo toitottaa yksilönvapautta, mutta pitäisi aina muistaa myös se että vapauden vastapainona tulee myös vastuu.

-penax, 12.2.2005

#1718

Minä olen nyt jo 40% invalidi ja paljon mielummin hoitaisin asiani ihan itse, mutta siihen ei anneta mahdollisuutta. Eli niin, että en maksaisi palveluista enkä myöskään niitä tietenkään saisi.

Penax ilmeisesti luulee, että valtiolta saadut jutut ovat jotenkin ilmaisia, mitä ne eivät tietenkään ole. Kalliita ja tehottomia. Eli millä perusteella saisin niilä rahoilla jotenkin enemmän, jos valtio ne kuluttaisi minun puolestani? Niin, ei millään perusteella. Jo nyt HUS ostaa leikkauksia yksityisiltä lääkäriasemilta, koska ne ovat halvempia – siitä huolimatta, että ne ovat yksityisiä ja tuottavat samalla voittoakin.

Miksi penax luulee, että minä olisin puilla paljailla vanhuksena, jos en ole maksanut joka kuukausi tuhatta euroa valtiolle?

Vastuu seuraa automaattisesti vapautta, se on aivan selvää. Eikö näitä tekstejä lukemalla se tosiaankaan ole tullut esiin?

Jos asunnossani käykin varkaita, ei poliisi omaisuuttani hanki takaisin, paitsi jos se tutkinnan aikana tulee esiin. Ottavat rosmon kiinni, jos saavat. Jos jotain on tallella, sen saa takaisin, muuta ei. Vakuutusyhtiö maksaa korvaukset hävinneestä omaisuudesta. Mutta vakuutusyhtiö onkin yksityinen yritys.

Sitä paitsi “yhteiskunnan peruspalvelut” rahoittaisi hyvinkin parinkymmenen prosentin veroasteella. Nyt kokonaisveroaste on Suomessa n. 50%.

Tuo “käytetään kaikki yhteiskunnan suomat oikeudet” on kyllä niin totaalista paskaa että ei voi kuin hermostua. Onko minulla Suomessa mahdollisuutta olla ottamatta vastaan peruskoulua? Ei. Kirjastopalveluita? Ei, ainakaan kun niitä käytetään peruskoulutuksen apuna. Jne jne jne. Uskoisit sinäkin, että en minä kaipaa siivelläelämistä, itse asiassa maksan jo nyt paljon enemmän veroja kuin niillä saan. Se on ehkä omituisinta, että siivelläelämisestä eniten toitottavat ne, jotka itse ovat saamapuolella verojen suhteen – eli he, jotka itse elävät muiden siivellä.

-Aapo, 13.2.2005

#1861

Alpo... minkä teit? Politiikassa kuuluu ajaa omaa asiaansa, oli se sitten “väärä” tai “oikea”. Siten massalla on mahdollisuus valita itselleen edustaja, ja edustuksellinen demokratia toteutuu. Se että joku potentiaalisista edustajista ei ole sinun mieleesi, tarkoittaa että et äänestä häntä. Aika lailla turhaa ruveta ruikuttamaan ja kirjoittamaan hyökkääviä kirjeitä. Mieluummin perustat sitten oman poliittisen, näkyvämmän ja vetoavamman linjan.

Häpeäisit, iso mies. Syyllistyt pikkupoikamaiseen kiukutteluun kun joku on vähän eri mieltä kuin sinä. En minäkään ole samaa mieltä kaikkien ihmisten kanssa, mutta yhdessä pitää oppia elämään ilman että sulauttaa kaiken itselleen myönteiseksi. Itsekin voi erehtyä.

-Lone_pig, 25.3.2005

#3720

Bjarne Kallis on itsekeskeinen henkilö. No onhan ne kristillisdemokraatit muutenkin omituisia. Minun mielestä politiikkaa ja uskontoa ei pidä sekoittaa toisiinsa. Ne on kaksi eri asiaa. Niille joilla on tapana ymmärtää asiat TAHALLEEN väärin: minä en vastustanut uskontoa, olen kristitty ihminen, minä vastustin uskonnon sekoittamista politiikkaan. Raamatussakaan ei puhuta politiikasta.

-mä, 7.11.2006

#6420

Suomalaiset miinoitteet merkitään ja kartoitetaan niin tarkkaan että vahinkoja sattuu tuskin nimeksikään. Merkityt miinakentät on helppo ja nopea purkaa. Ja jos jokin vahinko käy niin mieluummin muutama siviilin jalka kuin viholliset raiskaamassa ja tappamassa siviilejä. Suomen puolustus, niin maalla kuin merellä, perustuu erittäin suurelta osin miinoihin. Vihollinen kyllä tietää mitä tuleman pitää jos tänne hyökkää. Ja niin se kuuluu ollakin. Meillä on puolustusvoimat, niillä puolustetaan kotia, perhettä ja kotimaata keinoja kaihtamatta. Meillä ei ole varsinaista armeijaa kuten esim. USA:lla, jolla siis harjoitetaan myö hyökkäyssotaa. Näin ollen miinat ovat meidän omilla maillamme ja me tiedämme missä ne ovat, emmekä niihin astu. Vihollinen astukoon.

-Pioneeri-76-, 7.9.2007

Oma kommentti
Kommentti Älä käytä HTML-tägejä viestissäsi, vaan pelkkää tekstiä. Linkit muodossa http://...
Nimi
Tarkistus Paljonko on kaksitoista ynnä viisi?
 

Agora on julkinen foorumi jossa voit julkaista kirjoituksesi. Kaikki voivat lukea, kommentoida ja arvostella kirjoituksia mutta julkaiseminen edellyttää rekisteröitymistä. Kirjoitukset jaetaan useisiin eri aiheisiin.

Lisää kirjoituksia aiheesta Politiikka tai muista aiheista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös jokin seuraavista: